Denník N

Haitová si opäť vypočula verdikt nevinná, išlo o Kočnerove zmenky

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Rozhodnutie senátu, ktorého členkou bola sestra Moniky Jankovskej, bolo podľa Ústavného súdu svojvoľné. Na jej potrestanie to nestačilo. Disciplinárny senát ju aj kolegyňu oslobodil.

V priebehu jedného mesiaca si už druhýkrát bratislavská sudkyňa Andrea Haitová na Najvyššom správnom súde vypočula verdikt – nevinná.

Nedávno Haitovú senát predsedníčky Anity Filovej oslobodil spod návrhu, že klamala o mazaní svojich kontaktov v mobile. Tentokrát sa zaoberal návrhom, či sa dopustila svojvôle, keď krátko pred Vianocami 2018 rozhodovala o zmenke Mariana Kočnera v hodnote viac než osem miliónov, ktoré si uplatňoval voči televízii Markíza.

Zaskakovala vtedy v senáte Krajského súdu v Bratislave za jedného z kolegov. S kolegyňami Elenou Ondrišovou a Ivanou Hrčekovou tak bola pri rozhodnutí, ktorým sa krajskému súdu podarilo rozhodovanie o zmenke ešte udržať pri živote.

Návrh na sestru bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej (za Smer) podala pred dvomi rokmi vtedajšia ministerka Mária Kolíková (SaS). Dôvodom bolo, že Ústavný súd rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave označil za svojvoľné.

Návrh podala aj na sudkyňu Hrčekovú. Tretia členka senátu Elena Ondrišová sa návrhu vyhla, pretože sa medzičasom vzdala funkcie sudkyne.

Disciplinárny senát napriek nálezu ústavných sudcov v pondelok skonštatoval, že disciplinárne stíhané sudkyne sa disciplinárne neprevinili. Spod návrhu ich senát právoplatne oslobodil. Predsedníčka disciplinárneho senátu Anita Filová dodala, že tak urobil jednohlasne.

„Rozhodnutie súdu hodnotíme ako správne. Hovorili sme to od začiatku,“ skonštatoval Haitovej obhajca Jiří Kučera.

Haitová sa k prípadu vyjadriť pred novinármi nechcela. Už viac ako dva roky nepojednáva, je stále obvinená aj v korupčnej kauze Búrka.

Na krajskom súde zmenku oživili

Čo sa dialo v posledný pracovný deň pred vianočnými sviatkami

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauzy Búrka a Víchrica

Monika Jankovská

Najvyšší správny súd

Slovensko

Teraz najčítanejšie