Denník N

Z Iraku k nám prídu kresťania z troch málo známych cirkví

Člen Chaldejskej katolíckej cirkvi. foto - TASR/AP
Člen Chaldejskej katolíckej cirkvi. foto – TASR/AP

Ľudia, ktorí na Slovensku dostanú azyl, sú vierovyznaním skôr podobní gréckokatolíkom a pravoslávnym než rímskym katolíkom. Utláčali ich ešte pred príchodom Islamského štátu a ich počet stále klesá.

Utečenci z Iraku, ktorých na začiatku budúceho týždňa prijmeme na Slovensku, sú kresťania, akých sme na Slovensku doteraz nemali možnosť stretnúť. Azyl u nás dostane 25 rodín z troch rôznych východných cirkví. Dve z nich za autoritu považujú Vatikán, treťou je málo známa cirkev, ku ktorej sa na svete hlási sotva 100-tisíc ľudí. Kto si teda bude zvykať na nový život v Nitre a v okolitých obciach?

Budú to členovia Chaldejskej katolíckej cirkvi, Sýrskej katolíckej cirkvi a Starobylej Cirkvi východu. Dovedna 149 ľudí, ktorí v posledných rokoch museli pre svoje vyznanie odísť z vlasti.

Každá z týchto cirkví je samostatná. Chaldejskí a sýrski katolíci sa rozdelili už v roku 431. Chaldejská katolícka cirkev a vetva, z ktorej neskôr vznikla Starobylá cirkev východu, sa oddelili v roku 1553. Starobylá cirkev východu sa nehlási k Vatikánu a ide vlastnou cestou.

 

syrske_cirkvi
Zdroj: wikipedia

Vlastné obrady

„Rímski katolíci patria k západnej kresťanskej tradícii, asýrski kresťania k východnej, ku ktorej na Slovensku patria gréckokatolíci a pravoslávni. Keby sme u nás mali hľadať niekoho podobného, najpodobnejší sú pravoslávni a gréckokatolíci, aj keď majú svoje vlastné obrady,“ hovorí Roman Kečka z Katedry porovnávacej religionistiky Filozofickej fakulty UK. Asýrski kresťania majú podľa Kečku rovnaké hlavné sviatky ako východná cirkev.

Rozdielnosti s pravoslávnymi či gréckokatolíkmi vychádzajú najmä z miestnych tradícií Stredného východu, na asýrske cirkvi však nevplýva islam. „Sú staršími cirkvami a sú veľmi konzervatívni. Ich obrady sa takmer nemenia alebo len veľmi málo. Veľmi dbajú na to, ako ich vykonávajú,“ vraví religionista. Kňazi asýrskych cirkví sa môžu pred vysviackou oženiť a po svadbe si založiť rodiny, biskupi musia zostať slobodní.

Silná tradícia

Spoločnosť, ktorá sa riadi niektorým z týchto náboženstiev, je podľa Kečku pomerne silno patriarchálna, rovnako ako príslušníci iných cirkví v tejto oblasti. „Pozícia žien nie je taká, ako napríklad v rímskokatolíckej cirkvi. Vzorom je Panna Mária, ktorá bola tichá a pokorná, čiže aj žena má byť tichá a pokorná. Veci ako diskusie o tom, či má byť žena kňazom, tam vôbec neexistujú.“

Religionista predpokladá, že identita asýrskych kresťanov je taká silná, že nie je možné očakávať ich prestup na iné, u nás bežnejšie náboženstvo.

Chaldejský kostol v Bagdade, záber je z roku 2011. foto – TASR/AP

Kresťania v Iraku sú utláčaní stáročia a väčšinové moslimské obyvateľstvo ich vždy považovalo za menejcenných, a tak sa k nim aj správalo. K ich systematickému vyvražďovaniu až do nástupu Islamského štátu neprichádzalo, pretože moslimovia rešpektujú židovské a kresťanské náboženstvo.

O niečo lepšie sa im paradoxne darilo v časoch, keď bol pri moci Saddám Husajn. Vo vláde mal aj ministra s kresťanským vyznaním, minister zahraničných vecí Tárik Azíz bol členom Chaldejskej katolíckej cirkvi. Zároveň bol však aj arabským nacionalistom a členom Husajnovej strany Baas.

Asýrski kresťania museli domovy opustiť až v posledných rokoch. Po nástupe Islamského štátu sa ich situácia dramaticky zhoršila a veľké množstvo z nich žije v utečeneckých táboroch najmä v Libanone a Kurdistane. Minimálne časť z tých, ktorí prídu na Slovensko, by mala byť z tábora Mar Ellia, ktorý je v hlavnom meste irackej časti Kurdistanu Erbil.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie