Denník N

Využitie dažďovej vody, viac tieňa a menej spevnených plôch. Záhradná architektka radí, ako šetriť vodou v záhrade

Záhradná architektka Lenka Hlubinová Vargová. Foto N – Tomáš Benedikovič
Záhradná architektka Lenka Hlubinová Vargová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Zadržiavanie dažďovej vody v záhrade by dnes malo byť podľa záhradnej architektky Lenky Hlubinovej Vargovej prioritou. „Prívalové dažde sa striedajú s obdobiami sucha a tepla. Jeden extrém strieda druhý. Preto je dôležité v čase veľkých zrážok vedieť zachytiť čo najviac vody. Tú môžeme využívať v období, keď je zrážok menej.“

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • ako postupovať, ak chcete dažďovú vodu ďalej využívať;
  • aké rastliny v záhrade voliť;
  • kde v záhrade využívame vodu neefektívne;
  • prečo je dobré v záhrade vytvárať tieň;
  • ako sa aj v tomto období dá pripraviť na ďalšie horúce a suché leto.

Veľkou témou aj v prípade záhrad je nielen ekológia, ale aj šetrenie. Jednou z ciest je využívanie dažďovej vody. Ako veľmi nám môže dažďová voda pomôcť pri polievaní záhrady?

Toto je práve tá podstata, ktorá je pri téme vody v záhrade najdôležitejšia – ako zadržať čo najviac dažďovej vody na pozemku. O to viac, že klimatická zmena spôsobila, že sa u nás intenzívnejšie prejavuje nevyrovnanosť zrážok. Prívalové dažde sa striedajú s obdobiami sucha a tepla. Jeden extrém strieda druhý. Preto je dôležité v čase veľkých zrážok vedieť zachytiť čo najviac vody. Tú môžeme využívať v období, keď je zrážok menej.

Vďaka zadržiavaniu dažďovej vody je kolobeh vody na pozemku zdravší, náklady za polievanie nižšie, podzemné vody majú možnosť doplniť svoje zásoby a nápor na kanalizačnú sieť je menší.

Využívaním dažďovej vody vieme ušetriť až 50 percent spotreby vody. Túto vodu možno použiť nielen na polievanie, umývanie domácich miláčikov, áut či spevnených plôch, ale aj na splachovanie WC či pranie. Toto širšie využitie si však, prirodzene, vyžaduje náklady na čistenie vody.

Ako postupovať, ak chceme vodu ďalej používať?

Ak chceme dažďovú vodu aj ďalej používať, potrebujeme k tomu nádobu, kde sa naakumuluje. Od ďalšieho použitia zachytenej vody závisí aj veľkosť retenčnej nádoby. Pri jej výbere si treba v prvom rade pozrieť priemerný ročný úhrn zrážok vo vašej oblasti na stránke SHMÚ. Ďalším krokom je spočítať si plochu, z ktorej ste schopní vodu zachytávať. Snahou je smerovať čo najviac zvodov do jednej nádoby.

Ďalší dôležitý údaj je aj veľkosť zavlažovanej plochy a prípadné ďalšie využitie, akým je napríklad splachovanie WC. Všetky tieto parametre vrátane typu strešnej krytiny majú vplyv na veľkosť retenčnej nádoby. Na internete nájdete množstvo kalkulačiek, ktoré zohľadňujú všetky spomínané faktory a pomôžu pri výbere.

Dažďovú vodu v záhrade mnohí zachytávajú napríklad do sudov. Kedy je dobré uvažovať o retenčnej nádobe?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Klimatická kríza

Príroda

Reality

Rozhovory

Záhrada

Bývanie a záhrada

Teraz najčítanejšie