Denník N

Si tučná, musíš to zmeniť. Ako fat-shaming prebýva v rodinách a živí v mladých ľuďoch traumu

Stretávajú sa s ním na uliciach, v obchodoch, na sociálnych sieťach či dokonca pri rodinných obedoch. Fat-shaming – alebo v doslovnom preklade „zahanbovanie obéznych“ – je forma stigmatizácie a šikany, s ktorou má skúsenosti mnoho Sloveniek a Slovákov. Emu poznámky o jej tele a zlý vzťah k jedlu dohnali až k záchvatovému prejedaniu sa.

„Živo si pamätám, keď som mala asi dvanásť rokov, išla som cestou k babke a cudzí muž na mňa zručal: ‚Schudni, ty tučné prasa.‘ Možno som mala o pár kíl viac ako moje rovesníčky. Bol to však neznámy človek a ja som pre túto urážku preplakala dni,“ spomína dnes dvadsaťštyri ročná Ema Ferenczová. Jej sledovatelia na Instagrame ju viac poznajú pod menom Rebel Diétnej Kultúry.

Ema Ferenczová. Foto – archív E. F.

Svoju cestu chudnutím a prijatím samej seba dokumentuje pre iných ľudí, aby ich motivovala k zdravšiemu vzťahu k jedlu a sebavedomiu. „Po dlhých rokoch reštrikcií a prejedania sa to celé vyhrotilo do záchvatového prejedania sa, ktoré trvalo pár rokov. Človek stráca kontrolu nad jedlom,“ vysvetľuje Ferenczová. Bol to jeden z rozhodujúcich faktorov, prečo sa rozhodla schudnúť, a tak vyjsť zo začarovaného kruhu.

Chlapci ťa nebudú mať radi

„Ako dieťa som si myslela, že je so mnou niečo zle. Nevedela som, čo sa deje. Čím som však bola väčšia, tým viac som si to uvedomovala. Nežila som, iba som prežívala zo dňa na deň,“ opisuje Ema Ferenczová.

Až keď sa ako mladá žena presťahovala do Škótska, kde vyštudovala psychológiu, zmenila postoj k samej sebe. Umožnil jej to aj iný pohľad tamojšej spoločnosti. „Keď sa na Slovensku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Rodičovstvo

Vzťahy

Životy žien

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie