Denník N

Vitamín N a veľa cvičenia. Kipchoge vo veľkom rozhovore radí, ako byť lepším bežcom aj človekom

Foto – AP
Foto – AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

najlepší maratónec histórie Eliud Kipchoge v sobotu oslávil 38. narodeniny a strávil ich v New Yorku, kde bol v nedeľu štartérom na Newyorskom maratóne, ktorého sa zúčastnilo 50-tisíc bežcov.

Počas návštevy Spojených štátov sa zúčastnil napríklad aj zápasu basketbalovej NBA či absolvoval niekoľko rozhovorov.

V médiách rezonovalo aj interview spred niekoľkých dní, v ktorom sa s Keňanom rozprával britský doktor, psychológ a intelektuál Rangan Chatterjee. Ten je známy aj ako tvár BBC a má vlastnú podcastovú reláciu. O rozhovor s Kipchogem sa snažil dva roky, teraz spolu diskutovali takmer hodinu a pol.

Svetový rekordér hovoril napríklad o disciplíne a o tom, aké dôležité je naučiť sa hovoriť nie. „Je to jedna z troch kľúčových súčastí sebadisciplíny.“

Kipchoge tiež vysvetlil, ako je možné, že vydržal dlhé roky bez vážnych zranení, kedy ukončí kariéru, a takisto to, prečo bude na dôchodku zrejme viac zaneprázdnený ako dnes.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu a pohybe, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


„Sebadisciplína znamená robiť veci, ktoré sú správne, nie tie, na ktoré máte práve chuť,“ vysvetľuje v rozhovore Eliud Kipchoge, ktorý sa vďaka zodpovednému prístupu k povinnostiam a k životu prepracoval na najlepšieho maratónca histórie. „Vyladenie tejto zručnosti z vás spraví nie len lepšieho bežca, ale aj odolnejšieho človeka v osobnom živote a v rodine.“

Svetový rekordér v maratóne trávi veľa času čítaním, vzdelávaním sa aj rozmýšľaním o tom, aké sú správne životné hodnoty. Známy je aj tým, že hoci zarobil milióny, žije jednoduchým životom vo vysokohorskom tréningovom centre v dedinke Kaptagat, kde trénuje spoločne s inými bežcami.

V rozhovore hovorí aj o veľkej tabuli, ktorú umiestnil na jednu zo stien v tréningovom kempe a napísal na ňu 60 hesiel, ktoré majú jemu aj ostatným bežcom pripomínať dôležité hodnoty. Dodáva však, že úplne stačí, ak sa zameriame na tri základné pravidlá sebadisciplíny.

Kľúčovým problémom je podľa Keňana „nedostatok vitamínu N“. Myslel ním

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie