Denník N

Procházka, Figeľ a Bugár sa nedohodli, do kampane idú každý sám

Procházka predstavil svoj tím, inému reklamu robiť nebude. Foto - TASR
Procházka predstavil svoj tím, inému reklamu robiť nebude. Foto – TASR

Radoslav Procházka sa nechcel spájať už pred voľbami, spoločná kampaň nebude. Sieť, KDH a Most-Híd sa dohodli až na povolebnej spolupráci.

Šéf Siete Radoslav Procházka nechce ísť do predvolebného boja proti Smeru spoločne s Mostom-Híd a KDH. Trojica mala vytvoriť akési zoskupenie, ktoré by voličom hovorilo: Voľte kohokoľvek z nás“.

Procházka na stretnutí s lídrami KDH a Mosta-Híd na to nepristúpil. Strany súhlasili so spoluprácou po voľbách. Mali sme vyššie očakávania, ale nakoniec sme sa dohodli, že spoločným cieľom je vytvoriť spoluprácu po voľbách. Aby mohla vzniknúť vláda, ktorá bude riešiť najpálčivejšie problémy ako korupciu v zdravotníctve či schránkové firmy,“ vraví predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Prepad hlasov pravice?

Každá strana má podľa Bugára jednotlivo urobiť všetko pre to, aby pritiahla k urnám voličov a nestratili sa pravicové hlasy.

Procházka tvrdí, že ako najlepšiu cestu vidí jednotné velenie s dobrým plánom riadiť štát. S pokorou a rešpektom však vnímame potrebu ďalšej komunikácie.“

Ján Figeľ z KDH tvrdí, že podobná debata už nebude. Bugár vraví, že komunikácia bude pokračovať, ak bude potrebná.

Sme odsúdení na spoluprácu, ak chceme úprimne a vážne dosiahnuť politickú zmenu,“ hovorí Figeľ. Nemyslí tým pritom iba Sieť a Most-Híd, ale aj ďalšie strany.

Mŕtva Ľudová platforma, silná SDK

Pravicové strany sa už v minulosti spájali, pred tromi rokmi vytvorili napríklad Ľudovú platformu medzi SDKÚ, KDH a Mostom-Híd. Tá však priamo nesúvisela s voľbami a skôr nefungovala ako fungovala. Do prezidentských volieb predstavili spoločného kandidáta Pavla Hrušovského z KDH. Ten napokon získal 3,33 percenta hlasov. Most-Híd po prvom kole volieb z platformy vystúpil, Bugár tvrdil, že riadne nefungovala.

Výrazne úspešnejšie bolo iné pravicové spojenectvo. V roku 1998 SDK na čele s Mikulášom Dzurindom porazilo Vladimíra Mečiara. Koalícia sa po voľbách rozpadla a časom vzniklo SDKÚ.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie