Denník N

Vývoj bojov (257. deň): Nespokojnosť niektorých ruských „mobikov“ je už na hranici vojenskej vzbury

Mobilizovaní muži z okupovaného Krymu. Ilustračné foto - Getty Images
Mobilizovaní muži z okupovaného Krymu. Ilustračné foto – Getty Images

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Mobilizovaní Rusi sa na videách sťažujú viac na chatrné pomery v armáde než na samotnú mobilizáciu. 
  • Manželky a matky vojakov z Voroneža prehovorili o údajnej zbabelosti dôstojníkov počas masakra pri ceste Kreminna-Svatove. 
  • Ukrajina na ochranu proti ruským raketám prevzala ďalší moderný západný systém s názvom NASAMS. 

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za pondelok 7. novembra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Vulgarizmy na generála. Vo vojenskom stanovom mestečku pri meste Kazaň bolo pred pár dňami rušno. Odhadom stovky mobilizovaných vojakov dávali podľa virálnych videí najavo nespokojnosť s chabým výstrojom i hygienickými podmienkami, ktoré im ruská armáda zabezpečila. Terčom ich hnevu bol aj miestny generál, ktorý sa podľa svedectiev radšej opil.

„Kde je tvoja odvaha, ktorú si mal ráno?“ kričí jeden z nespokojencov smerom k veliteľskému stanu. Do toho je počuť zborové skandovanie vulgárneho slova „pid**as“.

„Kričať na generála, že je pid**as, mi pripadá už skoro na hranici vojenskej vzbury,“ komentuje video z Kazane Ondřej Soukup, odborník na Rusko a novinár z českého portálu Hospodářské noviny.

Sociálne siete sú v posledných dňoch zahltené videami, ktoré zachytávajú nespokojnosť mužov, ktorých odviedli pri nedávnej čiastočnej mobilizácii. Skratkovito sú nazývaní „mobici“.

Raz je to vojak z Archangeľska, ktorý ukazuje tenké „gumáky“, ktoré vyfasoval do zimného obdobia, alebo keksy s prekročeným dátumom spotreby. Inokedy je to skupina vojakov z mesta Oriol, ktorá sa sťažuje na nekvalitné ruksaky a obuv a ďalší výstroj.

„Jazdí tu množstvo drahých áut, prečo nám nikto nemôže pomôcť? Len príbuzní nám posielajú humanitárnu pomoc,“ hovorí na videu jeden z mobilizovaných vojakov.

Ženy prosia prokurátora o pomoc. Azda najväčšie ohlasy, a to aj v západných médiách, však malo video, na ktorom sa zhromaždili matky či manželky mobilizovaných vojakov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie