Denník N

Srbský novinár: Utiekame sa k Putinovi a chceme žiť na Západe, je to extrémne pokrytecké

Vuk Jeremić. Foto N - Andrej Bán
Vuk Jeremić. Foto N – Andrej Bán

Novinár zo srbského liberálneho denníka Danas Vuk Jeremić hovorí, že na protesty proti Putinovi prišlo v Belehrade dvetisíc ľudí, na demonštrácie za Rusko desaťkrát viac.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V rozhovore sa dočítate:

  • o iniciatíve, ktorá združuje Rusov, Ukrajincov, Bielorusov aj Srbov proti agresii na Ukrajine,
  • prečo má Srbsko unikátne vzťahy s Ruskom a že tam kúpite tričká s Putinom,
  • o nástennej maľbe Putina a neustálom súboji sprejerov o ňu,
  • prečo je v dnešnom Srbsku najnižšia podpora vstupu do EÚ za dvadsaťtri rokov od náletov NATO,
  • ako tam funguje prokremeľská propaganda.

Koľko Rusov sa dnes nachádza v Srbsku?

Nečítal som žiadne oficiálne presné číslo. Čo je dôležité, Rusi tu nemajú nijakú reprezentáciu, väčšinou nemajú afiliáciu k ruskej ambasáde v Belehrade.

A čo tunajší Ruský dom?

Ten by mal rozvíjať kultúrne vzťahy, je však úzko prepojený s ambasádou, a teda líniou Kremľa. Takže Rusi, ktorí sú odporcovia Putinovho režimu, sa k nemu nehlásia.

Keď som písal pred pár mesiacmi jeden článok, prekvapilo ma, ako rýchlo ruská ambasáda odpovedala. Keď sme sa ich pýtali, koľko Rusov prišlo do Srbska, odpovedali, že nevedia. Všetci však vieme, že tu je veľa Rusov. V meste tu často počujete ruštinu. Choďte na ulicu Knez Mihailova, čo je pešia zóna v úplnom centre, a určite ich stretnete. Ja sám bývam desať kilometrov od centra Belehradu a mám ako susedov ruskú rodinu.

Počet Rusov tu prudko narástol vo februári po invázii Ruska na Ukrajinu?

Samozrejme, je to neporovnateľné so situáciou predtým. Vo veľkom meste Niš na juhu je ropná spoločnosť, ktorú štát v roku 2008 predal ruským vlastníkom. Podobne ako iné ruské firmy aj ona si sem priviezla ruský manažment, ktorý prišiel spoločne s rodinami.

Čo to znamená, že Rusi tu nemajú reprezentáciu?

Nie je tu žiadna ruská organizácia. Jediná, o ktorej viem, je občianska iniciatíva, na čele ktorej je jeden srbský právnik. Združuje tunajších Rusov, Ukrajincov, Bielorusov aj Srbov proti vojne. Zorganizovali v Belehrade niekoľko protestov proti Putinovi a jeho vojne.

Hovorili ste ako novinár s tunajšími Rusmi?

Je to celkom zložité, lebo niektorí ušli pred mobilizáciou a boja sa.

Čo spôsobila prítomnosť Rusov v Srbsku?

Ceny a

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kosovo a Srbsko

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie