Denník N

Ján Laco: Nešiel by som do KHL, ale neviem, ako by som zareagoval, keby som mal 30 rokov

Ján Laco v súboji o primátorsky post v Liptovskom Mikuláši tesne neuspel. Foto N - Daniel Vražda
Ján Laco v súboji o primátorsky post v Liptovskom Mikuláši tesne neuspel. Foto N – Daniel Vražda

Pokus stať sa primátorom v Liptovskom Mikuláši ušiel brankárskej legende o pár desiatok hlasov. Ján Laco je dnes podnikateľ a zvažuje možnosť, že oficiálne požiada o prepočítanie hlasov.

Desať rokov po tom, ako sa ako člen strieborného tímu stal najlepším brankárom Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji, sa Ján Laco pokúsil uspieť v komunálnej politike v rodnom Liptovskom Mikuláši. V rozhovore hovorí o tesnej prehre vo voľbách aj o športe a vysvetľuje:

  • ako bude postupovať po prehre o 57 hlasov s úradujúcim primátorom Jánom Blcháčom a či bude žiadať o prepočítanie hlasov,
  • o tom, ako spomína na situáciu v ukrajinskom Donecku, kde chytal tesne pred začatím vojny na Donbase,
  • ako vníma to, že by mali naši hráči z KHL reprezentovať Slovensko,
  • ako vidí budúcnosť slovenského hokeja.

Slovensko vás pozná ako úspešného hokejového brankára a niektorí možno aj z nedávnych komunálnych volieb, kde ste kandidovali za primátora. Čo sa vo vašom živote zmenilo od skončenia hokejovej kariéry a čomu sa venujete teraz? 

Prechod od hokeja k „normálnemu“ životu bol veľmi jednoduchý. Už v roku 2014 sme postavili v spolupráci s mestom tréningovú halu.

Postavili sme, to znamená vy a mesto?

Nie, sme traja spoločníci v JL Aréna. Išli sme do toho a od spomínaného roku stojí v Liptovskom Mikuláši tréningová hokejová hala. Počas kariéry som sa jej venoval len veľmi okrajovo, pretože som mal málo času. Keď som v roku 2019 ukončil hokejovú kariéru, tak bol prechod do štruktúr firmy plynulý, jednoduchý a logický. Som jeden z majiteľov a prevádzkový manažér.

Keď sa prvý raz objavila informácia, že idete kandidovať na primátora Liptovského Mikuláša, váš príbeh mohol pripomínať Majstrovstvá sveta v hokeji v Štokholme, ale nestalo sa tak. Vtedy vás nominovali do reprezentácie z ruskej Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL), pôvodne tuším ako náhradníka, a stali ste sa najlepším brankárom turnaja. Verili ste, že zvíťazíte vo voľbách?

Veril. Šport dáva človeku určité návyky a aj prípravu na kandidatúru sme brali maximálne profesionálne. Určite by som do toho nešiel len skúšať si to.

Rozhodovali ste sa dlho, že vstúpite do komunálnej politiky?

Keby všetko fungovalo ideálne, nešiel by som do komunálnej politiky. Nechcem a ani som nechcel robiť politiku do dôchodku. Veľké politické ciele ani záujmy nemám, beriem to ako službu komunite.

Napokon ste prehrali v súboji s niekoľkonásobným primátorom a poslancom Národnej rady Jánom Blcháčom (Hlas) o 57 hlasov. Ten rozdiel v počte hlasov by sa dal pripodobniť menšiemu paneláku. Prečo?

Je viac aspektov, ktoré mohli rozhodnúť. Som naučený začínať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Komunálne a župné voľby 2022

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie