Denník N

Možno mu zostáva len pár dní. V Egypte sú svetoví lídri, väznený aktivista zatiaľ bojuje za slobodu aj o život

Skupina demonštrantov v tričkách s nápisom #FREEALAA žiada o prepustenie významného politického väzňa v Egypte Alaa Abdala Fattaha počas klimatického samitu OSN. Foto – TASR/AP
Skupina demonštrantov v tričkách s nápisom #FREEALAA žiada o prepustenie významného politického väzňa v Egypte Alaa Abdala Fattaha počas klimatického samitu OSN. Foto – TASR/AP

Alá Abdal Fattáh drží hladovku už viac ako dvesto dní. Keď sa v Egypte začal klimatický samit OSN, prestal piť aj vodu.

V polovici októbra si Saná Seifová, aktivistka a sestra významného britsko-egyptského ľudskoprávneho aktivistu Alá Abdala Fattáha, rozložila stan pred britským ministerstvom zahraničných vecí. Povedala, že tam bude sedieť dovtedy, kým sa s ňou minister James Cleverly nestretne alebo kým sa nezačne klimatický samit OSN, ktorý sa tento rok koná v jej rodnom Egypte.

V krajine, v ktorej bola už niekoľkokrát vo väzení, kým sa vďaka dvojitému občianstvu nerozhodla odísť do Británie a odtiaľ bojovať za brata, ktorý sa z egyptského väzenia zatiaľ nedostal.

Po týždni jej protestu sa desiatky britských poslancov podpísali pod list Cleverlymu, v ktorom ho žiadali, aby v prípade Fattaha zakročil. „Aláov život je v ohrození,“ napísali.

„Aláova situácia je taká vážna, že si vyžaduje silnú odpoveď. V tomto svetle vás dôrazne žiadame, aby ste svojim egyptským náprotivkom objasnili, že britská angažovanosť na COP (klimatickom samite) bude vážne narušená pokračujúcim zlým zaobchádzaním s jedným z jej občanov,“ dodali.

Fattáh je uplynulé desaťročie s výnimkou jedného roka vo väzení pre aktívnu účasť na revolúcii v roku 2011. V čase, keď si jeho sestra sadla pred ministerstvo, držal už dvesto dní hladovku. V deň, keď sa začal klimatický samit, prestal piť aj vodu.

„Možno mu zostávajú len dni,“ obáva sa jeho rodina.

Kto je Alá Abdal Fattáh

Už počas diktatúry Husního Mubaraka bol Alá Abdal Fattáh aktívny v hnutí, ktorého cieľom bola

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie