Denník N

Majiteľ Teplárne Roman Samotný: Od arcibiskupa to bola podlosť

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V sobotu to bude mesiac, čo pred Teplárňou zavraždili Matúša Horvátha a Juraja Vankuliča. Ak dostatočné množstvo ľudí urobí dostatočný počet krokov, tak sa niečo môže zmeniť, hovorí majiteľ podniku Roman Samotný.

V sobotu to bude mesiac, čo pred vaším podnikom zabili Matúša a Juraja. Prešla už tá najväčšia bolesť a šok?

Priebežne prichádza a odchádza. Keď mám čas a trochu spočiniem, tak mám priestor aj na riešenie vnútorných vecí, ktoré odkladám. Aktivizoval som sa, riešim množstvo vecí a vnútorné prežívanie dávam na vedľajšiu koľaj. Nemám na to veľmi čas, ale ono to tak presakuje. Cítim, že sa mi zrazu zmení nálada, prídu úzkosti, panika alebo smútok. Priebežne si to dávkujem.

Čo vám najviac pomohlo prvé dni?

Podpora najbližších. Že stáli pri mne frajer, mama, kamaráti a vedel som, že v tej situácii nie som sám a mám sa o koho oprieť. Myslím si, že blízkosť frajera mi emočne zachránila život.

Veľa LGBTI+ ľudí v diskusiách hovorí o tom, ako sú hejt, poznámky, urážky bežnou súčasťou ich života. Zmenilo sa to po vražde? Alebo je toho viac, pretože ste viditeľný? 

Mám pocit, že sa to zintenzívnilo, je to viditeľnejšie, horšie a bolestivejšie. Prítomnosť hejtu som vnímal aj predtým, ale teraz ho vnímam ako ešte nebezpečnejší, pretože som už videl, kam to môže zájsť, že sa reči naozaj ľahko môžu premeniť na skutok. Som opatrnejší a viac si uvedomujem, čo sa môže stať. Rovnako aj množstvo ďalších LGBTI+ ľudí. Aj oni sa zrazu viac boja, viac sa začíname autocenzurovať, dávame si pozor, či náhodou nespravíme nejaké gesto alebo nepovieme niečo v prostredí, ktoré nemusí byť bezpečné.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie