Denník N

Červená vlna sa nekoná, demokrati napriek Bidenovi vo voľbách prekvapili

Voľby v Pensylvánii vyhral John Fetterman napriek tomu, že na jar prekonal mŕtvicu
Voľby v Pensylvánii vyhral John Fetterman napriek tomu, že na jar prekonal mŕtvicu

O väčšine v senáte rozhodnú tri štáty, v stredu večer je stav 49:48 pre republikánov. Voľby do kongresu určia, či prezident Joe Biden dokáže ďalšie dva roky presadzovať svoje nápady.

Američania majú za sebou voľby, od ktorých podľa viacerých komentátorov závisí budúcnosť ich demokracie. V utorok si vyberali zástupcov do kongresu a vo väčšine štátov aj guvernérov.

Podľa prvých výsledkov sa demokratom darilo viac, ako naznačovali predvolebné prieskumy. Napriek tomu však môžu stratiť kontrolu nad snemovňou reprezentantov, čím sa výrazne skomplikuje vládnutie prezidenta Joea Bidena.

Republikáni mu v ďalších dvoch rokoch môžu blokovať všetku dôležitú legislatívu.

Ak by demokrati prišli aj o senát, Biden by to mal ešte ťažšie. Súboj o senát však bude oveľa vyrovnanejší, pričom je možné, že definitívne výsledky sa dozvieme až v najbližších dňoch.

Republikáni medzitým na Floride, v Georgii a Texase obhájili dôležité guvernérske posty. Massachusetts si zase za guvernérku zvolil prvú LGBTI+ ženu v histórii.

Vyrovnanejšie, než sa predpokladalo

Denník Washington Post napísal, že „červená vlna“, v ktorú dúfali republikáni, sa nekonala. Demokrati mali za sebou úspešnejšiu volebnú noc, než sa predpokladalo.

Nálada medzi republikánmi sa po zverejnení prvotných výsledkov výrazne zhoršila. Republikánski poradcovia a kongresmani novinárom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie