Denník N

Prípad Lobotka: Ani Chiellini tomu nerozumel. Stačila jedna konkrétna zmena a zrazu ho tréner prirovnal k Iniestovi

Stanislav Lobotka a Luciano Spalletti. Grafika N - Peter Kováč
Stanislav Lobotka a Luciano Spalletti. Grafika N – Peter Kováč

Druhý zo série textov z našej cesty do Neapola.

Keď som oslovil celoživotného fanúšika SSC Neapol Francesca Casconeho, či by sa so mnou chcel porozprávať o Marekovi Hamšíkovi a Stanislavovi Lobotkovi, odpovedal mi takto: „Som najväčší fanúšik, poď do mňa.“

Vysvetľuje, že sa narodil v srdci Neapola a od narodenia nemal inú možnosť ako byť fanúšikom Neapolu, pričom každá generácia má svojich hrdinov. Jeho starý otec a otec nedajú dopustiť na Diega Maradonu a dnes takmer 30-ročný Francesco hovorí toto:

„Marek Hamšík je najlepším kapitánom Neapola za posledných 20 rokov. Aj preto dostal prezývku Marekiaro, podľa tej časti Neapola pri mori.“

„No skutočne milujem Lobotku, je to najtechnickejší hráč tímu, má neuveriteľnú víziu, aj preto chodia všetky akcie cez neho.“

Lobotku si v Neapole veľmi cenia, pre svoju pokornú povahu a pracovitosť je zároveň predstaviteľom azda najlepšieho tímu od čias Diega Maradonu.

„Dúfam, že získa aj slávu, ktorú si zaslúži. Je trošku mimo reflektorov, lebo robí špinavú robotu, je však motorom tímu a kľúčovým hráčom. Dúfam, že zostane ešte mnoho rokov, pretože má na to, aby sa stal hviezdou ako Marek Hamšík či Lorenzo Insigne, no a Maradona? To asi nie. To nie. Maradona je, žiaľ, iná kategória,“ dodáva Francesco Cascone.


Pritom to nebolo tak dávno, čo Lobotka novinárom povedal toto: „Uvažoval som nad prestupom, pretože som si chcel užívať futbal.“

V angličtine existuje výraz flop, čo znamená neúspech či prepadák. Vo futbale sa tak hovorí futbalistom, ktorí nenaplnili očakávania, s ktorými ich – často za veľké peniaze – klub získal. Dokonalým prípadom flopu bol Fernando Torres po prestupe do FC Chelsea, prípadne Eden Hazard v Reale Madrid.

A počas pôsobenia trénera Gennara Gattusa na lavičke SSC Neapol bol flopom aj Stanislav Lobotka. Športový riaditeľ Cristiano Giuntoli počúval kritiku, prečo takéhoto hráča kúpil za 25 miliónov. Lobotka nehrával, v stredovej dvojici pri taktike 4-2-3-1 bol až piatou voľbou.

Potom sa však čosi zlomilo, čosi veľmi konkrétne, a dnes o ňom v Taliansku hovoria ako o ich vlastnom Iniestovi, chváli ho bývalý slávny protihráč aj jeden z najnáročnejších trénerov v histórii tohto športu.

„Je to veľké prekvapenie, pretože nik nemohol predvídať takúto otočku v takej taktickej lige, akou je Serie A,“ hovorí pre Denník N Samuele Malfitano z La Gazzetta dello Sport.

Čo sa dočítate v texte:

  • aká konkrétna zmena pomohla k zmene Lobotkovej pozície,
  • kedy Lobotku začal sledovať SSC Neapol,
  • že pôvodne mal prísť ešte v čase, keď Neapol trénoval Carlo Ancelotti,
  • čo o Lobotkovi povedal legendárny stopér Giorgio Chiellini či
  • ktorý slávny tréner povedal o Lobotkovi, že je najkompletnejším hráčom Serie A.

Slávny protihráč nerozumel, prečo Lobotka nehráva

Cristiano Giuntoli je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Neapole

Futbal

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie