Denník N

Čo znamená vrátenie prípadu Pčolinský vyšetrovateľovi: súd sa ešte nezačne, paragraf 363 mu však už nepomôže

Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský. Foto N - Tomáš Benedikovič
Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský. Foto N – Tomáš Benedikovič

Najvyšší súd po dvoch mesiacoch potvrdil rozhodnutie sudcu Špecializovaného trestného súdu Rastislava Stieranku. Prípad bývalého šéfa SIS sa preto vracia do prípravného konania. Na Ústavnom súde zasa Pčolinský neuspel ani so svojou treťou sťažnosťou.

Prípad bývalého riaditeľa tajnej služby Vladimíra Pčolinského sa vracia do prípravného konania, teda ešte stále nejde pred súd. Najvyšší súd v stredu potvrdil rozhodnutie sudcu Špecializovaného trestného súdu Rastislava Stieranku spred dvoch mesiacov.

Senát Pavla Farkaša, Jany Kostolanskej a Petra Kaňu zamietol sťažnosť prokurátora proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu o odmietnutí obžaloby ako nedôvodnej.

Prokurátor sa snažil sťažnosťou zvrátiť Stierankovo rozhodnutie. Sudca vytkol prokuratúre viacero pochybení, a preto obžalobu odmietol. Prokuratúra sa podľa neho s podaním obžaloby ponáhľala natoľko, že pritom porušila Pčolinského právo na riadnu obhajobu.

Znamená to, že prípad sa môže dostať pred súd až potom, keď vyšetrovateľ odstráni vyčítané pochybenia. Zároveň to neznamená, že by sa Pčolinský vyhol trestnému stíhaniu.

Ako rozhodnutie Najvyššieho súdu prezentuje Vladimír Pčolinský:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Najvyšší súd

Vladimír Pčolinský

Slovensko

Teraz najčítanejšie