Denník N

Slováci nemajú vlastné dejiny? (Slovensko-maďarské historické mýty 1)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Reči o starých Slovákoch sú historický nezmysel, ale neplatí ani to, že Slováci sa objavili až v 19. storočí.

Tento text vyšiel pôvodne v magazíne Napunku a Denníka N Mýty o Maďaroch/o Slovákoch.

Dejiny Slovenska sa zmestia do jednej SMS-ky. Som starší ako Slovensko. Takéto heslá skandujú nielen futbaloví ultras na slovensko-maďarských zápasoch, ale sú súčasťou podpichovania, ktoré sa pravidelne objavuje aj v maďarskej hovorovej reči. Je fakt, že samostatná slovenská štátnosť nesiaha ďaleko do minulosti, ide naozaj o vyslovene mladý štát. Dejiny Slovenska sa však nezačali 1. januára 1993, v deň vzniku Slovenskej republiky, ani vznikom Československa v roku 1918. Tak potom kedy?

Starí Slováci

Otázka začiatku slovenských i maďarských dejín je dokonca pre rozličné historické mýty ešte aj dosť diskutabilná. Jedným z najdlhšie pretrvávajúcich mýtov je ten o kontinuite Veľkej Moravy. Z legendy o „starých Slovákoch“, ktorá sa z historických zdrojov nedá overiť, spravil naposledy nástroj oficiálnej štátnej politiky Robert Fico. Túto teóriu kritizovali historici a zaznievala aj vo verejnom priestore.

Tradícia Veľkej Moravy – na jej čele so Svätoplukom a vierozvestcami Cyrilom a Metodom – sa počas historizujúcich úsilí slovenských národných hnutí 19. storočia posilnila natoľko, že v slovenskom historickom vedomí má vplyv dodnes. Podľa nej si Moravania v tejto oblasti vybudovali vlastnú ríšu už pred príchodom Maďarov, a tak mala moravsko-slovenská kontinuita zabezpečiť „historické právo“ Slovákov na vlastnú štátnosť.

Túto tradíciu však neživili len Slováci, ale zaujímavým spôsobom aj Maďari.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Slovenské mýty

Komentáre

Teraz najčítanejšie