Denník N

Porazeným volieb je aj Trump. „Jeho“ kandidáti v kľúčových štátoch neuspeli a črtá sa mu silný súper

Donald Trump s fanúšičkou počas volebnej noci. Foto - TASR/AP
Donald Trump s fanúšičkou počas volebnej noci. Foto – TASR/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump strávil volebnú noc vo svojom rezorte Mar-a-Lago v Palm Beach na Floride. Večierok, kam pozval podporovateľov, ale aj niekoľko novinárov, sa mal v priebehu noci zmeniť na oslavnú párty.

Hoci Trump tento rok nekandidoval, jeho vplyv na voľby nebol malý. Sám sa profiloval ako ten, kto vyberá víťazných kandidátov.

V kampani podporil skoro 300 kandidátov a zúčastnil sa vyše 30 mítingov. Mnohí republikáni vďaka jeho podpore prešli cez vnútrostranícke primárky.

V utorok sa očakávalo veľké víťazstvo republikánov, no napokon voľby dopadli inak. V stredu na obed nebolo stále jasné, ktorá strana získa senát či snemovňu, no už to, že rozdiely boli malé, bolo prekvapenie.

Za jedného z tých, kto vo voľbách prehral, sa považoval aj Donald Trump. Jonathan Karl z ABC News ho označil za „najväčšieho porazeného v týchto voľbách“.

Podľa amerických médií sa po volebnej noci niektorí republikáni začínali pýtať, či by práve Trump mal kandidovať za stranu vo voľbách v roku 2024. Kandidatúru by mohol oznámiť už budúci týždeň.

V kľúčových štátoch neuspeli

Volebná noc bola pre Trumpa zlá z dvoch dôvodov. V prvom rade, niektorí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie