Denník N

Psychiater Pöthe: Dospievajúci chlapci sú frustrovaní, lebo nevedia naplniť svoju mužskú hodnotu. Vinia za to dievčatá

Detský psychiater Peter Pöthe. Foto - Deník N/Ludvík Hradilek
Detský psychiater Peter Pöthe. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek

Dospievajúci chlapci v rámci svojej neistoty hľadajú istotu v tom, že musia zaujať úspešnú mužskú rolu a naplniť svoju mužskosť. Pre niektorých to znamená mať sex, ale ak im ho dievčatá nechcú dať, vinia ich za to, že z nich nespravili chlapov.

Zradikalizujú sa v podobne zmýšľajúcich skupinách na internete a napokon všetky ženy vinia zo všetkých svojich zlyhaní.

Že by im chýbal pozitívny mužský vzor v otcovi? „Viem si skôr predstaviť situáciu, keď je matka v rodine príliš dominantná a zároveň citovo chladná. Chlapci sa potom môžu cez iné ženy a dievčatá mstiť svojej matke, ktorá vládne v rodine,“ hovorí v rozhovore psychiater a psychoterapeut Peter Pöthe.

Ide podľa neho o nebezpečný fenomén, pretože svoju nenávisť chlapci šíria na internete, je ich tam veľa a fantazírujú o tom, ako by ženám ublížili. Aj keď pre drvivú väčšinu je to len fantázia, stačí, aby sa našlo päť takých, ktorí niekomu reálne ublížia. „Paragraf o šírení nenávisti má skutočne zmysel. Verejne by sa to malo odsúdiť, je to vážna vec. Nehodil by som to za hlavu, keď sa šíria takéto hnutia na internete, treba o tom verejne rozprávať aj na školách,“ dodáva.

S Petrom Pöthem sa okrem iného rozprávame o:

  • dôvodoch, prečo niektorí dospievajúci chlapci nenávidia dievčatá a ženy a či je za tým slabý vzor v otcovi alebo príliš mocná matka,
  • frustráciách dospievajúcich chlapcov, ktorí vinia dievčatá za to, že z nich nerobia mužov,
  • nebezpečenstvách, ktoré takáto radikalizácia prináša, ak sa odohráva na internete,
  • rizikách, či na internete zradikalizovaní chlapci môžu ublížiť dievčatám v reálnom svete,
  • tom, ako by mal, respektíve nemal, vyzerať vzťah rodičov k dieťaťu a vzťah rodičov medzi sebou.

Na internetových fórach a sociálnych sieťach sa schádzajú skupiny mladých chlapcov, tínedžerov, ktorí nenávidia dievčatá, obviňujú ich zo svojho zlyhania vo vzťahoch a celom svojom živote a navzájom sa v tejto nenávisti podporujú. Rozvíjajú gynocentrické konšpirácie, podľa ktorých je rodovo podmienené násilie umelo vykonštruovaný problém a rodovú nerovnosť si ženy vymysleli, aby mohli utláčať mužov. Ako je možné, že sa táto nenávisť tak veľmi šíri? Je to preto, lebo sú to ešte deti a nie sú dostatočne zrelé na to, aby to poriadne spracovali?

Áno, je dôležité povedať, že sú to nedospelí jedinci. V rámci vývoja prechádzajú zmenami a neistotou a zároveň žijú v spoločnosti, ktorá na dospievajúcich tlačí. Môžu byť predčasne radikalizovaní práve preto, lebo chcú zamedziť obdobiu, v ktorom sú si neistí a v ktorom sa musia učiť zažívať aj neúspechy či odmietnutia, čo je normálna súčasť dospievania a vzťahov. V súčasnom období sa však tlačí na rýchly vývoj a chlapci v rámci svojej neistoty hľadajú istotu v tom, že musia zaujať úspešnú mužskú rolu. Musia naplniť svoju mužskosť.

Môže to byť aj tým, že nemali dobrý vzor vo svojich otcoch? Nehovorím pritom vyslovene o otcovi, ktorý by bol násilný a agresívny voči ženám, ale možno v tej generácii ešte muži sami nevedeli, ako sa správať k ženám, ktoré sú im rovné.

Títo chlapci skutočne nemuseli mať dostatočné vzory v otcoch. K tomu treba prirátať, že internet je obrovský, zíde sa tam veľmi veľa chlapcov a stačí, že časť z nich nemá svoju mužskú rolu pozitívne potvrdenú vo svojom otcovi.

Akože keď je otec priveľmi dominantný na úkor matky?

Ak by to bolo o tom, že otec ponižuje matku, tak by tí chlapci od žien nič nechceli, neboli by ženami ohrození. Ale oni veľmi stoja o to, aby boli rešpektovaní a vážení. Preto si v tejto súvislosti viem skôr predstaviť situáciu, keď je matka v rodine príliš dominantná a zároveň citovo chladná.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rozhovory

Vzťahy

Rodina a vzťahy, Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie