Denník N

Rastislav Káčer: Ak by sme uzavreli hranicu s Maďarskom, bol by to zdroj ešte väčších problémov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Argumenty orbánovcov o sankciách sú ako z kremeľskej príručky, vraví v rozhovore minister zahraničných vecí Rastislav Káčer.

Magyar verzió.

Minulý týždeň vyšiel v Denníku N článok o tom, že zo Slovenska sa aj po vypuknutí vojny na Ukrajine vyvážal do Ruska tovar dvojakého použitia, teda tovar, ktorý sa môže používať aj na výrobu zbraní. Považujete to za problém?

V prvom rade ja zatiaľ neviem, či naozaj vyvážame tovar dvojakého použitia. Takýto tovar má veľmi presnú technickú definíciu a vyžaduje si licenčné schvaľovanie. Ja o tom neviem, že by v licenčnom schvaľovaní bol býval schvaľovaný tovar dvojakého použitia. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR sa vyjadruje v licenčnom konaní k tovaru dvojakého použitia a tam takýto tovar vyvážaný nebol.

Váš kolega Miro Kern urobil dobrú investigatívu, ktorá mi je veľmi sympatická. Čo sa však týka konkrétnych predmetov, nevieme, či išlo o tovar dvojakého použitia. Máme tu tri kategórie. Do prvej patria veci, ktoré podliehajú licenčnému konaniu. To je špeciál a tovary dvojakého použitia, ktoré sú definované zákonom, a sú na to sadzobníky. Môže sa stať, že niekto tento režim obchádza. Ak sa takéto trestné konanie stalo, treba to preveriť a vyvodiť trestnú zodpovednosť voči tým, ktorí porušili predpisy.

Takže podľa vás nejde o to, že by štát nebol pripravený na takéto situácie?

Samozrejme, že nie. Druhá vec, ktorá sa mohla stať, že išlo o tovar, ktorý podlieha sankčnému režimu, ale orgány, ktoré kontrolujú sankčný režim, to neustriehli. Zatiaľ sa zdá, že to sa nestalo, treba to však preveriť. Po tretie, môže sa stať, že sa vyváža tovar, ktorý nepodlieha licenčnému konaniu a nepatrí ani do sankčného režimu, ale môže byť využiteľný rôzne. Ložisko, ktoré môžete dať do traktora, môžete dať aj do tanku. Je to teda voľne obchodovateľný tovar a štát má v takomto prípade veľmi obmedzené možnosti.

Ak by sa však ukázalo, že to je v tejto kategórii tovarov, samozrejme, je možné zamyslieť sa nad ďalším kolom sankcií, či nezaradiť aj takýto tovar. Alebo či my nevydáme vnútornú vyhlášku a obmedzíme vývoz aj takéhoto tovaru. V prvom rade dnes ešte nevieme celkom dobre, čo sa stalo. Aj ja som dal zistiť kolegom, čo sa deje. Trošku som sa však usmieval, keď zaznievali názory, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ivan Korčok

Rastislav Káčer

Viktor Orbán

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie