Denník N

Slováci sú starší a vyspelejší národ ako Maďari? (Slovensko-maďarské historické mýty 2)

Kulichova jazdecká socha Svätopluka na Bratislavskom hrade. Foto – TASR
Kulichova jazdecká socha Svätopluka na Bratislavskom hrade. Foto – TASR

Kto tu bol skôr? Slováci či Maďari? Problém je, že Veľkú Moravu si Slováci privlastniť nemôžu.

Tento text vyšiel pôvodne v magazíne Napunku a Denníka N Mýty o Maďaroch/o Slovákoch.

V nacionalistickej časti slovenskej spoločnosti prežíva predstava, že Slováci sú starší a vyspelejší národ ako Maďari. Vychádza zo skutočnosti, že Maďari do strednej Európy prišli neskôr ako Slovania, ktorí tu žili oveľa skôr. Približne od začiatku 6. storočia nášho letopočtu. Súčasťou tohto mýtu je aj tvrdenie, že komunity usadených roľníkov boli na vyššej úrovni ako komunity kočovníkov.

Najprimitívnejším stelesnením tohto presvedčenia je výrok bývalého predsedu SNS Jána Slotu, ktorý počas svojej politickej kariéry viackrát hovoril o tom, že kočovní Maďari boli menejcenní a je záhadou dejín, ako mohli zničiť vyspelejšiu Veľkomoravskú ríšu a ovládnuť jej obyvateľov, pričom opakovane varoval, že to isté hrozí súčasnému Slovensku: „A možno sa zobudíme až vtedy, keď sa na ten felvidék zasa dovalia škaredí malí jazdci s krivými nohami na ešte škaredších chlpatých poníkoch.“

Nevyhnutnou súčasťou takéhoto pohľadu na svet je vyriešenie otázky, kedy vlastne vznikol slovenský národ a odkedy sa vlastne dá hovoriť o Slovákoch. A na to, aby slovenskí nacionalisti mohli dokázať našu nadradenosť nad iným národom, potrebovali dokázať, že sme Slovákmi dlhšie ako Maďari Maďarmi. Slovenskí nacionalisti totiž ťažko nesú, že označenie starí Maďari je zaužívané pomenovanie pre predkov moderného maďarského národa, kým v prípade Slovákov nič také neevidujeme.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Slovenské mýty

Komentáre

Teraz najčítanejšie