Denník N

Rusi chcú po odchode z Chersonu rokovať. Ukrajinci po rade od Američanov vypustili jednu podmienku

Ukrajina žiada od Rusov úplné náhrady vojnových škôd. Na fotke poškodená bytovke v dedine Ščurovo v Doneckej oblasti. Foto - tasr/ap
Ukrajina žiada od Rusov úplné náhrady vojnových škôd. Na fotke poškodená bytovke v dedine Ščurovo v Doneckej oblasti. Foto – tasr/ap

Rusi sa pravdepodobne sťahujú z Chersonu nielen preto, aby si uvoľnili vojakov v zložitom postavení. V Kremli si údajne myslia, že tento „ústupok“ môže prilákať Ukrajincov, aby si sadli „za rokovací stôl“.

„Nie je v tom len vojenská nutnosť, tento krok je aj pozvánkou k vyjednávaniam. Došlo k nejakým zmenám vo vyjednávacích pozíciách,“ povedal zdroj z prostredia Kremľa pre ruský nezávislý portál Meduza.

Ochotu rokovať presne v stredu, keď Rusi oznámili odchod z Chersonu, zopakovala aj hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová.

„Rusko zostáva otvorené vyjednávaniu s Ukrajinou – samozrejme, vzhľadom na súčasnú realitu,“ povedala.

Tá momentálne nehrá pre Rusov. Ak skutočne odídu z Chersonu, prídu nielen o najväčšie mesto, ktoré obsadili, ale Ukrajinci môžu oslobodiť už polovicu územia, ktoré Rusi okupovali po 24. februári. Ukrajinskí lídri však varujú, že Rusi chcú z Chersonu spraviť „mesto smrti“ so zamínovanými bytmi aj kanálmi a delami na ľavom brehu, ktoré „plánujú zrovnať mesto so zemou“.

Napriek výzvam sa za súčasnej situácie rokovania takmer isto neuskutočnia. Jednu zmenu postoja Ukrajiny však badať a údajne to súvisí s nedávnou návštevou amerického predstaviteľa.

Návšteva Sullivana

Minulý týždeň prišiel na prekvapivú návštevu Kyjiva Jack Sullivan. Ide o poradcu pre národnú bezpečnosť, ktorý je jedným z hlavných predstaviteľov vlády Joea Bidena zaoberajúcich sa konfliktom na Ukrajine.

Ako zistilo Politico, jeho cieľom nebolo presvedčiť Ukrajincov, aby práve v tejto chvíli začali rokovať s Ruskom. Američania si ani nemyslia, že teraz je ten správny čas. Sullivan však údajne povedal, aby Kyjiv porozmýšľal, ako by konflikt mohol „rozumne a mierovo“ skončiť.

„Bol trochu testovať vody,“ povedal aj pre NBC zdroj oboznámený so stretnutím.

Po návšteve Sullivana, zdá sa, Kyjiv prehodnotil jednu podmienku na začiatok rozhovorov. Už nehovorí, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie