Denník N

Bývalý kondičný tréner Neapola a Juventusu o Lobotkovom trápení: Dôležitá je neviditeľná príprava

Štvrtý zo série textov z našej cesty do Neapola.

Eugenio Albarella patrí k najuznávanejším futbalovým kondičným trénerom, v Juventuse viedol Fabia Cannavara či Alessandra Del Piera a pôsobil aj v SSC Neapol. Okrem týchto klubov pôsobil aj v Číne, pri reprezentácii Japonska či Saudskej Arábie.

V rozhovore vysvetľuje, ako pracoval s kultúrnymi rozdielmi aj aké konkrétne postupy využívať pri svalových zraneniach.

„Táto sezóna je nezvyčajná, a pritom sa už dlhšie diskutuje najmä o obrovskej záťaži zapríčinenej dlhými sezónami, v ktorých sa prepletajú ligové s reprezentačnými povinnosťami. A teraz si predstavte toto: tímy pošlú hráčov do národných tímov len sedem dní pred MS, takže reprezentační tréneri nemajú žiaden manévrovací priestor pri taktickej príprave tímu – či už vinou času, alebo pre strach z ďalších zranení,“ hovorí v rozhovore pre Denník N Eugenio Albarella.

V rozhovore sa dočítate aj o tom:

  • čo počul od kolegov o Marekovi Hamšíkovi;
  • čo znamená neviditeľná príprava, ktorú spomína u Stanislava Lobotku;
  • je taliansky futbal skutočne pomalší a akú úlohu v tom zohráva genetika;
  • prečo sa v Taliansku nedá vyvinúť vyššia rýchlosť počas zápasov;
  • akým tréningom pomáhal zlepšovať silu reprezentantov Saudskej Arábie.

Ako kondičný tréner ste pôsobili v Neapole, ale Mareka Hamšíka ste už neviedli, je to tak?

Áno, presne, ako hovoríte, v SSC som pôsobil na začiatku tohto tisícročia, takže som nemal to šťastie, aby som viedol Mareka Hamšíka. Napriek tomu som sa s ním niekoľkokrát stretol ako súper a musím zhodnotiť, že Marek je hráč s perfektnou technikou, dobrou aeróbnou silou, no nad tým všetkým je jeho vízia. Zároveň mi povedali kolegovia, ktorí Mareka poznali alebo viedli, že to je skvelý človek.

V Neapole ste pôsobili pred vyše 20 rokmi. Vtedy nezažíval najšťastnejšie obdobie. Ako sa vám pozerá na súčasný SSC, ktorý bojuje o titul?

Súčasný Neapol je jedným z najlepších tímov v Taliansku aj v Európe, tím je plný technicky nadaných hráčov, ktorí veria filozofii a myšlienkam trénera. Ich najväčšia sila spočíva v tom, že si užívajú to, že sú súčasťou celku, užívajú si, že môžu robiť, čo si taktika trénera vyžaduje, nikto sa necíti viac než ktorýkoľvek iný protihráč a idú za tým istým cieľom. Tento rok je top favoritom na zisk titulu a vidím SSC aj ako čierneho koňa Ligy majstrov.

Aj tento SSC Neapol má v tíme a dokonca aj v strede zálohy Slováka, ktorý priťahuje pozornosť. Je ním Stanislav Lobotka. Oproti prvým mesiacom, počas ktorých sa trápil aj pre nedôveru trénera Gennara Gattusa, v súčasnosti exceluje a je jedným z najlepších hráčov tímu. Keď som hovoril s jeho agentom, povedal mi, že mu veľmi pomohlo, že absolvoval kompletnú prípravu na čosi, na čo sa len ťažko pripravuje – dva zápasy týždne pravidelne. Ako sa na niečo také dá pripraviť?

Nuž, hrať každé tri dni je už úplne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Neapole

Futbal

Radíme športovcom

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie