Denník N

Rozum alebo cit. Môžu nás dáta doviesť k šťastnému životu?

Foto - Nick Fewings/Unsplash
Foto – Nick Fewings/Unsplash

Odpoveď na otázku, ako robiť správne životné rozhodnutia, hľadajú myslitelia od nepamäti. K rôznorodým spôsobom, ktorými sa k nej dopracovať, sa teraz pridáva ďalšia: Mohli by nám v ceste za šťastným a spokojným životom pomôcť dáta?

Písal sa rok 1838 a Charles Darwin stál pred jedným z najzásadnejších rozhodnutí svojho života: Mal by sa oženiť, alebo radšej zostať slobodným? Po dlhom premýšľaní sa nakoniec rozhodol spísať zoznam argumentov pre a proti.

„Oženiť sa: Deti (pokiaľ Boh dá); stály spoločník (a priateľ v starobe), ktorý bude mať o človeka záujem; objekt, ktorý budem môcť milovať a hrať sa s ním; každopádne lepšie než pes. Domov a niekto, kto sa oň bude starať; kúzlo rozhovoru a ženského klábosenia. Tieto veci sú dobré pre zdravie človeka,“ napísal medzi plusy.

„Neoženiť sa: Sloboda chodiť, kam sa človeku chce; výber spoločnosti; konverzácie s bystrými mužmi v kluboch; nenútený navštevovať príbuzných a ohnúť sa pre každú maličkosť. Mať výdaje a úzkosti z detí; možné hádky; strata času. Nemôžem si čítať po večeroch; nadváha a nečinnosť; úzkosti a zodpovednosť; menej peňazí na knihy, ak bude mnoho detí, ktoré potrebujú chlieb. Možno moja manželka nebude mať rada Londýn, potom vyhostenie a degradácia na ľahostajného a nečinného blázna…“ uviedol zase v druhom odstavci.

I keď tieto slová môžu vo svojej zarážajúcej úprimnosti pôsobiť až neuveriteľne, nič z nich nie je vymyslené. Prírodovedec si ich naozaj zapísal do denníka, ktorý je dodnes dostupný v archíve Cambridgeskej univerzity. A hoci jeho zápisky možno miestami znejú úsmevne, sú pochopiteľné. Nebol prvým ani posledným, kto váhal, ako sa k vážnemu životnému rozhodnutiu postaviť – na otázku, ako sa v takých situáciách zachovať, aby nás to doviedlo k šťastnému a spokojnému životu, nakoniec hľadajú filozofi odpoveď už od nepamäti.

Teraz do debaty vstupuje nový prvok príznačný pre tretie tisícročie. Otázku, ako nám môžu pri rozhodovaní v náročných životných situáciách pomôcť dáta, skúmajú hneď dve nové knihy – jednu napísal dátový analytik, druhú ekonóm; jedna sa opiera o údaje zhromaždené technologickými gigantmi i akademickými výskumníkmi, druhá o myšlienky skôr filozofické. Spája ich však záujem o to isté: Akú rolu by mali pri dôležitých životných rozhodnutiach hrať veda, technologický pokrok a starostlivo odmerané údaje?

Revolúcia chápania

Spôsob, akým vznikla druhá kniha Setha Stephens-Dawidowitza, je takmer až strašidelný.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie