Denník N

Budúcnosť slobodného Ruska je možná len pre našich pravnukov, ale treba ju budovať už dnes

Ľudia v Sevastopole sledujú na veľkoplošnej obrazovke prejav ruského prezidenta Vladimira Putina v Kremli pri príležitosti podpisu zmluvy o pričlenení štyroch okupovaných oblastí Ukrajiny k Rusku. Foto - TASR/AP
Ľudia v Sevastopole sledujú na veľkoplošnej obrazovke prejav ruského prezidenta Vladimira Putina v Kremli pri príležitosti podpisu zmluvy o pričlenení štyroch okupovaných oblastí Ukrajiny k Rusku. Foto – TASR/AP

Vzbura proti mieru, slobode a zdravému rozumu, ktorá sa odohráva pred našimi očami, musí byť poslednou v dejinách Ruska.

Autor je ruský historik a politológ
Článok pôvodne uverejnila Novaja gazeta

Putinova agresia proti Ukrajine predstavuje najnezmyselnejšiu a najbezohľadnejšiu vojnu v dejinách sveta, pretože žiadna z dnešných generácií vo svojom živote nečelila ničomu podobnému, čo sa týka krviprelievania a vojnových zločinov. Všetky ostatné významné vojny poznáme z kníh a týkajú sa minulosti, ale nie histórie.

Dovoľte mi vysvetliť tento paradox: história v tomto prípade nepredstavuje niečo, čo sa stalo kedysi dávno a niekomu inému. História nie je múzeom artefaktov z minulosti, ale dielňou súčasnosti a budúcnosti. História je to, čo sa deje priamo s nami tu a teraz a formuje našu budúcnosť. Preto je dnešná vojna kľúčovou historickou udalosťou, ktorá sama osebe, a nič iné, zásadne mení naše osudy a spôsob života.

Ruská vzbura proti mieru, slobode a zdravému rozumu, ktorá sa odohráva pred našimi očami, musí byť poslednou v dejinách Ruska. Nevyhnutne sa však vynára otázka, čo bude s nami a s krajinou ďalej? Aká budúcnosť je pre Rusko žiaduca, aká je reálne dosiahnuteľná a v akom časovom horizonte? Rovnako dôležitá je otázka možného načasovania projektu „prekrásne Rusko budúcnosti“ a postupnosť konkrétnych krokov na ceste k jeho dosiahnutiu. Po takmer neodvratnej katastrofe budeme musieť Rusko vynájsť nanovo a mali by sme s tým začať hneď. Musíme sa pripraviť na veľmi ťažkú a dlhú cestu.

Nádej ruského Európana

O želanej budúcnosti Ruska už existuje viac-menej jasný konsenzus. Aspoň v novej diaspóre ruských Európanov, ktorá sa v týchto dňoch formuje. Rusko budúcnosti môže byť len modernou a rozvinutou európskou krajinou. V opačnom prípade nemá žiadnu hodnotu a musí ako politické spoločenstvo zaniknúť, aby nerobilo hanbu a neohrozovalo zvyšok sveta.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie