Denník N

Týždeň v práve Rada Procházku: Banálne, ale pestré a zo života

Reklama na bitcoin v Hongkongu. Foto - TASR/AP
Reklama na bitcoin v Hongkongu. Foto – TASR/AP

1. Jean-Paul Marat, verzia studená vojna. 2. Risk je zisk, len treba počkať. 3. Americký trh, americké honoráre. 4. Kultúrne vojny na západe. 5. Svedkovia v akcii.

Udalosti z oblasti práva komentuje ústavný právnik a bývalý poslanec NR SR Radoslav Procházka.

Viac ako dvesto hlasovaní v priebehu prvého dňa parlamentnej schôdze je fantastický výkon bez ohľadu na obsah. Maká sa pre ľudí! Zmätok v tom, kto má čo kedy predkladať v pléne, prečo to tam vlastne je a kedy to znovu príde na rad, sa našťastie týka len vecí, ktoré z hľadiska „pomoci ľuďom“ či „prorodinnej politiky“ nie sú dôležité.

Tento týždeň však pred tým ešte strkáme hlavu do piesku, kde sme našli takýto kabinet kuriozít.

1. Jean-Paul Marat, verzia studená vojna

Uwe Barschel bol v 80. rokoch premiérom nemeckej spolkovej krajiny Šlezvicko-Holštajnsko. Prežil pád lietadla, ale neprežil kúpeľ vo vani v ženevskom hoteli. Jedným z možných vysvetlení je to, že údajne spolupracoval s rozviedkou východoeurópskeho štátu, pravdepodobne NDR, ale ktovie.

Známy nemecký novinár Saure to vedieť chcel, tak si od spravodajskej služby vypýtal prístup k spisu, ktorý na Barschela viedla. O prístupe k neverejným spisom sa síce mohol prísť poradiť k nám, ale poznáte Nemcov, poriadok nadovšetko.

Tajní mu po vzájomnej dohode poskytli informácie, na základe ktorých napísal pre Bild rozsiahly článok. Fyzický prístup k spisu mu však neumožnili, odvolávajúc sa na zákon. Iste, že tu takéto zdôvodnenie pôsobí smiešne, ale tak to už je Nemecko, no.

Pán Saure sa obrátil na súd, a po rokoch sa to, ako inak, skončilo tento týždeň v Štrasburgu. Ani ten mu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v práve Rada Procházku

Komentáre

Teraz najčítanejšie