Denník N

Martvoň na kandidátke Smeru nebude, lebo donášal na Kolesíka

Kolesík vs. Martvoň.
Kolesík vs. Martvoň.

Anton Martvoň odfotil drahé auto svojho kolegu a podozrievali ho, že fotku poslal bulváru.

Premiér a predseda Smeru Robert Fico v utorok večer oznámil, že na kandidátke do najbližších parlamentných volieb nebude poslanec Anton Martvoň.

Viacero predstaviteľov Smeru Denníku N potvrdilo, že dôvodom bolo aj to, že donášal na svojho straníckeho kolegu Andreja Kolesíka.

Martvoň mal odfotiť Kolesíkovo nové auto značky Volvo v parlamentnej garáži a fotku poslať denníku Plus 1 deň, ktorý potom napísal článok o tom, ako má Kolesík rád luxus a premáva sa na fáre za 40-tisíc“.

Archívne video s Martvoňom: Vyprosím si porovnávanie s Kolesíkom

Predseda parlamentu Peter Pellegrini si mal následne vyžiadať kamerový záznam z poslaneckej garáže a zistil, že auto fotil Martvoň. Keď si ho aj s podpredsedníčkou parlamentu Janou Laššákovou zavolal, Martvoň vraj tvrdil, že si auto fotil, pretože si chcel také isté kúpiť. Ponúkal tiež vysvetlenie, že mal oškreté auto a dokumentoval si ostatné autá, či na nich nie je stopa po oškretí. Odoslanie fotografie médiám odmietal.

Podobných incidentov s vynášaním mal Smer v jeho súvislosti riešiť viac.

Fotil? Nevie sa vyjadriť

Martvoň dnes prišiel do parlamentu krátko pred hlasovaním o 11:00. Je to rozhodnutie vedenia a predsedníctva, iné mi nezostáva, ako to zobrať na vedomie a akceptovať to. Je to situácia, ktorú som možno nečakal,“ povedal. Na niekoľkokrát zopakovanú otázku, či odfotografoval Kolesíkovo auto, priamo neodpovedal.

Nejdem sa vyjadrovať k domnienkam, vyčkám si na nejaké zdôvodnenie,“ povedal prvýkrát. Fotili, alebo nefotili ste jeho auto? Fakt sa vám neviem vyjadriť k takýmto otázkam, lebo neviem, na čom sa to zakladá.“

Je to jednoduchá otázka: Fotili alebo nefotili ste to auto? Nebudem sa vyjadrovať k domnienkam, aby ste nemali o čom písať, keď sa vám k tomu vyjadrím, budete si domýšľať.“ Na poznámku, že jeho odpoveď by mohla akékoľvek domnienky zastaviť, povedal: Nebudem konšpirovať a vyjadrovať sa ku konšpiratívnym dôvodom.“

Martvoň ešte nevie, čo bude ďalej robiť. Neviem, čo bude ďalej, je to prvý deň.“ Nechcel komentovať ani to, či zostane v Smere.

V 5. volebnom období počas vlády Ivety Radičovej bol Martvoň Kolesíkov asistent, poberal najvyššiu mesačnú odmenu 1073 eur.

Laššáková ani Pellegrini sa k incidentu v garáži najprv nechceli vyjadrovať. Pellegrini popoludní poslal stanovisko, že sa k špekuláciám uvedeným v článku nebude vyjadrovať. „Zároveň dôrazne odmieta, že by si kedykoľvek v minulosti vyžadoval a videl akékoľvek zábery z bezpečnostných kamier v garážach či iných priestoroch Národnej rady,“ napísala jeho hovorkyňa Monika Hucáková. Podľa viacerých právnikov by totiž takéto prezeranie si záznamov nebolo v súlade so zákonom o ochrane osobných údajov.

Ondrej Dostál z OKS už v tejto súvislosti podal podnet aj na parlamentný výbor.

Dúfal, že bude vysoko

Ešte v utorok poobede Martvoň dúfal, že na kandidátke bude. „Či budem, kde, neviem. Dnes sa to dozviem. Každý pociťuje mravčenie v žalúdku, ako to dopadne, myslím, že ja aj s kolegom Brixim sme štyri roky poctivo robili, máme z poslancov asi najviac schválených zákonov,“ hovoril. Naposledy kandidoval z miesta 72 a v utorok by považoval za ocenenie svojej práce, keby bol teraz vyššie.

„Nebudem sa k tomu vyjadrovať,“ povedal poslanec Brixi, ktorý na kandidátke je, podobne ako Kolesík. Ani jeden z nich nie je do miesta 64, ktoré zatiaľ oznámil Fico. Strana chce celú kandidátku zverejniť v priebehu dnešného dňa.

Brixi hovorí, že nemá zadnú časť tela prilepenú k stoličke a nebude v šoku zo svojho umiestnenia. On aj Kolesík však klesli. Kolesík bol pred štyrmi rokmi 48. a Brixi 52.

Paškove chúťky na ministra Fica nenadchli (autor: Martina Pažitková)

Predseda trenčianskeho kraja a trenčiansky župan Jaroslav Baška vraj počul prvýkrát o tom, že by mal Martvoň nafotiť Kolesíkovo auto: Ak sa to udialo, tak je to niečo, čo nepatrí medzi kolegov do parlamentu,“ povedal Baška.

Martvoň bol jeden z najaktívnejších poslancov Smeru v diskusiách v parlamente. Reagoval faktickými poznámkami takmer v každej rozprave a obhajoval každé rozhodnutie Smeru.

Aj v utorok poobede sa zastal protiteroristických zákonov. Ja sa vás chcem spýtať, naša vláda tu pozývala migrantov, s ktorými poprichádzali teroristi? Lebo pokiaľ ja viem, tí teroristi mnohí tu už prichádzali predtým, a kto ich pozýval do Európy, bola práve nemecká a francúzska vláda, ktorá má teraz s nimi najväčšie problémy. Čiže ja si osobne myslím, že tu sa iba promptne reaguje na to, čo tu celé vzniklo, a že je to správne na mieste, keď vláda je vždy krok vopred voči niečomu, čo dokáže ohroziť životy a zdravie našich občanov, ich detí a príbuzných,“ reagoval Martvoň.

Ohováral Bielu vranu

Poslanec sa zviditeľnil aj v kauze známej Bielej vrany za rok 2010 Zuzany Melicherčíkovej. Tá upozornila na podozrivé prijímanie študentov na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, kde Martvoň učí.

Z práce po nátlaku odišla a musela pracovať aj v McDonald’s, kde sa Martvoň prišiel nechať ňou osobne obslúžiť. V diskusných príspevkoch pod článkami o nej ju potom niekto ohováral. IP adresa mohla patriť aj Martvoňovi, zistila polícia, on to popieral a tvrdil, že na ten čas má alibi.

Martvoň je doteraz na škole odborný asistent environmentálneho a správneho práva. V parlamente s ním najčastejšie do konfliktu prichádzal poslanec Alojz Hlina. Raz sa aj pobili.

Pravdepodobne Smer na tom nie je až tak zle, aby si musel na kandidátku zaradiť človeka ako Martvoň. Pokiaľ ľudia ako on budú stále učiť na vysokej škole, ja svoje deti do vysokých škôl na Slovensku nedám a je otázka, čo s tým urobia akademické orgány,“ povedal Hlina.

Na kandidátke nebude ani krajská šéfka v Trnave Renáta Zmajkovičová. Trenčiansky župan a poslanec Jaroslav Baška nevylúčil, že na krajských úrovniach budú v strane zmeny. Budú to asi ďalšie kroky, ktoré sa budú prejednávať v rámci straníckych štruktúr.“

Zmajkovičová sa v utorok večer nezúčastnila ani predsedníctva, hoci je jeho členkou.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie