Denník N

Predseda KDH Majerský: To neboli naše peniaze, ktoré sme dali na kampaň Kusému (+ video)

Milan Majerský. Foto N – Tomáš Benedikovič
Milan Majerský. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Parlament by mali zaujímať lekári a nie vlekári, hovorí predseda KDH a prešovský župan Milan Majerský.

Vyhrali ste župné voľby v Prešove, ale veľa sa diskutovalo o tom, čo by znamenalo pre KDH, ak by ste ako predseda tento post neobhájili. Myslíte, že by ste museli z vedenia strany odstúpiť?

S plnou vážnosťou som pristúpil ku kampani a uvedomoval som si, čo by to v prípade neúspechu znamenalo jednak pre mňa osobne, ale hlavne pre samotné KDH. Cítil som veľkú silu a podporu. Tá tkvela hlavne vo výsledkoch. Išiel som do kampane s tým, že ľudia predsa musia vedieť, že sa v Prešovskom samosprávnom kraji niečo pozitívne udialo. Preto som možno nemal až takú obavu, že to nemusí vyjsť.

Bol v hre aj osud KDH?

Samozrejme, nad KDH by visel Damoklov meč, že čo by bolo so stranou, ak by predseda v týchto voľbách neuspel. Zrejme by sa to podpísalo pod určitý negatívny vývoj aj pre samotné KDH.

Ako ste uspeli v zastupiteľstve? 

Zastupiteľstvo je možno iná téma. Tam má klub, v ktorom som kandidoval, 16 poslancov plus sa pripoja ďalší nezávislí v počte zhruba päť. Ešte nemáme kompletný menný zoznam. Približne ten istý počet bude mať aj klub Smeru a Hlasu, tí majú 16 poslancov, k nim sa takisto pripoja niektorí nezávislí, respektíve s nimi budú kooperovať nezaradení. Potom ostali dve veľké skupiny nezávislých poslancov, ktorí sa sformujú do dvoch poslaneckých klubov, a už po týchto debatách, ktoré sme mali za posledné dni, to vyzerá tak, že by sme mohli mať pohodlnú väčšinu. Práca primátora ma naučila, že je dobré pozvať všetkých do spolupráce, aby sa dostavil želaný výsledok pre dobro občana.

Video: Majerský o peniazoch pre Kusého a aj o pomoci vlekárom (autorky: Monika Tódová, Martina Koník)

Pozývate k spolupráci aj Milana Mazureka, ktorý sa takisto dostal do zastupiteľstva? 

Ten sa zatiaľ neozval, ale moja výzva pre spoluprácu bude platiť pre všetkých, nezaradených, aj zaradených, nezávislých poslancov, aj tých, ktorí sú politicky aktívni.

Je 20-tisíc hlasov pre Mazureka vo voľbách veľa alebo málo?

Tak je to poslanec Národnej rady. Nemyslím si, že reálne kandidoval za župana, skôr chcel zviditeľniť značku Republiky, na tom to bolo postavené. Je to silné číslo. Mňa až zarazilo, ale stále to nie je na to, aby obsadili post župana.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

KDH

Komunálne a župné voľby 2022

LGBTI+

Milan Majerský

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie