Denník N

Internetom sa šíri tabuľka, podľa ktorej Slafkovský začal lepšie ako Crosby. Opravili sme jej skreslenia

Sidney Crosby a Juraj Slafkovský. Foto - TASR/AP; koláž - N
Sidney Crosby a Juraj Slafkovský. Foto – TASR/AP; koláž – N

Ak vás zaujíma Juraj Slafkovský, určite ste tú tabuľku videli. Slafkovský strelil tri góly v prvých deviatich zápasoch v NHL, kým Sidney Crosby dva góly v prvých dvanástich zápasoch.

Tabuľku, podľa ktorej Slafkovský začal v NHL lepšie ako mnohé hviezdy, zverejnil bývalý skaut Montrealu a veľký obhajca Juraja Slafkovského na sociálnych sieťach Grant McCagg. Štatistika sa šírila aj na slovenskom internete, čo je prirodzené. Napokon, znie to super a dáta sú pravdivé.

Lenže už nejednotná vzorka počtu zápasov naznačuje, že dáta sú vybraté účelovo, aby z nich Slafkovský vyznel veľmi dobre. Podsúva dojem, že Slafkovský začal v NHL lepšie ako Crosby.

V skutočnosti však Crosby bodoval v každom z prvých šiestich zápasov a už po troch zápasoch mal na konte päť bodov, kým Slafkovský za desať zápasov nazbieral tri.

V spomenutých 12 zápasoch Crosby naozaj strelil len dva góly, lenže nazbieral v nich pätnásť bodov. A v trinástom zápase, ktorý už McCagg do svojej vzorky nevybral, strelil dva góly a pridal asistenciu.

McCaggova tabuľka v skutočnosti vypovedá o jedinom: draftové jednotky nebývajú hneď od začiatky kariéry superstrelcami. Lenže mnohé z nich boli napriek tomu v NHL od začiatku dominantnými hráčmi.

Nie je pritom úplne fér porovnávať Slafkovského s inými jednotkami. Sú totiž ročníky, v ktorých sa vyskytnú tzv. generačné talenty, akými sú Sidney Crosby, Alexander Ovečkin či Connor McDavid. A potom sú ročníky, v ktorých takýto hráč nie je, a aj tak musí byť niekto jednotkou.

Oveľa férovejšie bude preto Slafkovského v budúcnosti porovnávať len s hráčmi zo svojho draftového ročníka. Ak sa mu podarí byť z nich najlepší alebo aspoň jeden z najlepších, stále to bude vynikajúce.

No keďže je McCaggova tabuľka už vonku a vo veľkom sa zdieľala, rozhodli sme sa ju „opraviť“. Pri všetkých draftových jednotkách sa pozeráme na výkony v rovnakom počte zápasov (zvolili sme si prvých desať) a počítame nielen góly, ale aj asistencie.

Ukáže nám to neskreslený pohľad na Slafkovského začiatky v porovnaní s inými draftovými jednotkami.

V tomto článku opravujeme obe McCaggove tabuľky:

  • tú, v ktorej počítal len 18-ročné draftové jednotky, aby sa vyhol Austonovi Matthewsovi, ktorý dal v prvom zápase v NHL štyri góly.
  • aj tú druhú, v ktorej sú už aj niektoré 19-ročné jednotky a McCagg ju zverejnil po kritike, že naschvál vynechal Matthewsa.

V oboch tabuľkách mu však niekoľko hráčov chýba, pridávame preto aj tretiu kompletnú tabuľku, v ktorej sú aj ostatné draftové jednotky.

My sme sa pozreli na všetkých 40 hráčov, ktorí boli draftovými jednotkami za posledných 40 rokov (1983 – 2022). Medzi jednotkami bolo aj osem obrancov a dvaja brankári, pri ktorých sú kľúčové iné ukazovatele ako produktivita, preto ich do porovnania nezahŕňame.

Slafkovského však porovnávame so všetkými 29 útočníkmi a nielen s 23 ako McCagg.

Prvá McCaggova tabuľka: 18-ročné jednotky

Podľa McCaggovej tabuľky Slafkovský začal v NHL ako piaty najlepší zo šestnástich 18-ročných jednotiek. Mal byť lepší ako Crosby, Nathan McKinnon či Steven Stamkos.

Takto vyzerá realita, keď pri každom hráčovi porovnávame rovnaký počet zápasov (prvých desať) a nerátame len góly, ale aj asistencie:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Juraj Slafkovský

NHL

Slafkovského začiatky v NHL

Reportér Denníka N Štefan Bugan na mesiac vycestoval do Kanady, aby pripravil sériu článkov o začiatkoch hokejistu Juraja Slafkovského v klube NHL Montreal Canadiens.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie