Denník N

Rudolf Kusý a KDH mali v kampani čierne peniaze, utajili sponzorov v Bratislave

Volebný bilbord Rudolfa Kusého. Foto N - Tomáš Benedikovič
Volebný bilbord Rudolfa Kusého. Foto N – Tomáš Benedikovič

Rudolf Hrubý z ESET-u hovorí, že prispel politickým stranám, ktoré podporovali Rudolfa Kusého. Dobrá voľba ho priznala na transparentnom účte, KDH ho zatajilo. Priznalo ho až potom, ako sa Hrubý prihlásil k svojim darom, ich tvrdenia sa však rozchádzajú.

Kandidát na primátora Bratislavy, starosta Nového Mesta Rudolf Kusý v jednom z prvých politických duelov na portáli Startitup odpovedal na otázku, kto mu financuje kampaň, že ju platia politické strany. „Som predsa kandidát koalície. Každá politická strana má transparentný účet,“ povedal Kusý. Nehovoril nič o sponzoroch či daroch.

Predseda KDH a prešovský župan Milan Majerský teraz odkryl, že to bolo inak – a že Kusý na kampaň dostal aj peniaze od darcov, ktoré nevidno na transparentných účtoch strán. Od KDH dostal Kusý 105-tisíc eur.

Majerský v rozhovore pre Denník N opísal, že v skutočnosti to neboli peniaze KDH, ale sponzorský dar pre Rudolfa Kusého a len išiel cez transparentný účet KDH.

Takýto postup je obchádzaním volebného zákona a utajovaním skutočných sponzorov – strany a kandidát tak v kampani použili čierne peniaze, pri ktorých nie je jasné, odkiaľ pochádzajú. Verejnosť v takom prípade nemá možnosť vidieť darcov kandidátov a nevie skontrolovať, či zo svojich príspevkov politikovi po voľbách neprofitovali.

„Podľa všetkého to neboli peniaze KDH, ktoré mu prispelo na kampaň, ale bol to jeho sponzorský dar (Kusého), ktorý išiel cez transparentný účet KDH pre Rudolfa Kusého. Pokiaľ mám správne informácie,“ povedal Majerský. „Rudolf Kusý nie je člen politickej strany KDH, takže tam by sme asi nedávali náš príspevok pre Rudolfa Kusého,“ povedal ešte.

V minulosti polícia vyšetrovala čierne peniaze v SDKÚ. Strana vo výročnej správe vykazovala fiktívnych darcov, keď ich novinári oslovili, títo ľudia tvrdili, že strane peniaze nikdy nedali, prípadne boli dary rozpísané na osoby, ktoré také peniaze nemohli mať, ako napríklad dôchodkyne. Vyšetrovanie sa skončilo bez obvinenia s odôvodnením, že išlo o tvrdenie proti tvrdeniu. Neskôr sa zmenil zákon a strany už nemohli dostávať dary v hotovosti alebo na základe potvrdenia na príjmovom doklade, ako to bolo v prípade SDKÚ.

Spravodajská jednotka finančnej polície „na 110 percent“ preverí financovanie kampane kandidáta na bratislavského primátora Rudolfa Kusého, povedal policajný prezident Štefan Hamran.

Video: Ako Majerský odkryl podozrivé financovanie Kusého kampane (autorky: Monika Tódová a Martina Koník)

Drahá kampaň za státisíce a strany v pozadí

Kusého podporovalo vo voľbách okrem KDH aj Sme rodina, Dobrá voľba a Umiernení, Aliancia či Za ľudí. Peniaze na kampaň mu poslali tri strany: KDH 105-tisíc eur, Dobrá voľba 105-tisíc a cez účet Sme rodina odišlo 82-tisíc eur.

Rudolf Kusý mal v Bratislave veľkú a drahú kampaň, mal množstvo bilbordov, nákladné videá a veľa akcií v teréne.

Už v čase kampane bolo jasné, že Kusý otvorene nehovorí, ako míňal peniaze – od strán išli len veľké sumy českej PR agentúre Temper Communication a nebolo jasné, na čo presne.

Terajšie odhalenie predsedu KDH však ukazuje ešte vážnejší problém s ukrývaním darcov.

Podstatný je Majerského citát, že v prípade podpory pre Rudolfa Kusého to bol „jeho sponzorský dar, ktorý išiel cez transparentný účet KDH pre Rudolfa Kusého“.

Drucker: Cez nás prispel Hrubý päťtisíc eur, stotisíc sme dali my

Rudolf Kusý je členom predsedníctva strany Dobrá voľba a Umiernení.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dobrá voľba

KDH

Komunálne a župné voľby 2022

Rudolf Kusý

Sme rodina

Slovensko

Teraz najčítanejšie