Denník N

Český týždeň: Vydržte v manželstve desiatky rokov a dáme vám cenu. Niekoľko senátorov chce brániť rodinu

Foto - JumpStory
Foto – JumpStory

Nový podvýbor senátu pre rodinu na seba upozornil programom svojej prvej schôdze. Vláda vymýšľa, ako aspoň trochu znížiť narastajúci deficit rozpočtu. Česko nemá ministra životného prostredia.

Prinášame pravidelný český newsfilter – zhrnutie toho najdôležitejšieho, čo sa stalo v Česku za uplynulý týždeň. Udalosti vybral a komentoval editor Českého rozhlasu Plus Kirill Ščeblykin.

1. Cena za vernosť

V českom senáte vznikol podvýbor pre rodinu a ihneď zaujal svojou činnosťou verejnosť. Časť jeho členov navrhla zaviesť pre manželské páry zvláštnu cenu za to, že si budú verné.

Ľudia by mohli na túto cenu získať nomináciu od rôznych organizácií alebo obcí. Ako by sa vernosť párov kontrolovala, nie je pritom jasné. Konzervatívni senátori, ktorí za myšlienkou stoja, to ešte nemajú premyslené.

Vernosť je navyše v poňatí týchto politikov zrejme len heterosexuálna záležitosť. V Česku už sú pre páry rovnakého pohlavia roky uzákonené registrované partnerstvá. Toto pozoruhodné ocenenie by však pre ne z nejakého dôvodu nebolo určené.

Sú medzi nimi napríklad ľudovec Jiří Čunek, ktorý sa ešte ako starosta moravského Vsetína preslávil výstavbou kontajnerového

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Český týždeň

Český newsfilter každý týždeň ponúka prehľad najdôležitejších správ. Zhŕňa Kirill Ščeblykin.

Svet

Teraz najčítanejšie