Denník N

Diplomat odišiel z Bruselu, aby skúsil zosadiť dlhoročného primátora z Hlasu. Rozpráva, prečo to nevyšlo

Maroš Chudovský neúspešne kandidoval na primátora Považskej Bystrice. Foto N - Tomáš Hrivňák
Maroš Chudovský neúspešne kandidoval na primátora Považskej Bystrice. Foto N – Tomáš Hrivňák

Maroš Chudovský kandidoval vo voľbách proti primátorovi Považskej Bystrickej Karolovi Janasovi, v tradičnej volebnej bašte Smeru však neuspel.

Bývalý diplomat Maroš Chudovský odišiel vo februári zo slovenského veľvyslanectva pri EÚ. Zobral si neplatené voľno, aby sa v komunálnych voľbách pokúsil zosadiť primátora 40-tisícovej Považskej Bystrice Karola Janasa.

Snažil sa uspieť v meste, kde nadpriemerný počet ľudí doteraz volil strany ako HZDS či neskôr Smer a Janas je tam primátorom už od roku 2010.

Chudovský robil intenzívnu kampaň, v ktorej sľuboval nový typ politiky. Stála desiatky tisíc eur, jej súčasťou boli fokusové skupiny, bilbordy, letáky do schránok či celý rad susedských grilovačiek. Videá na jeho podporu nakrútili napríklad aj primátor Bratislavy Matúš Vallo či exminister zahraničia Ivan Korčok.

Viacerých kandidátov z Chudovského tímu napokon zvolili do mestského zastupiteľstva, on sám v primátorských voľbách neuspel. Primátor Janas (pôvodne Smer, dnes Hlas) vyhral svoje štvrté voľby a opäť s pohodlným náskokom: 51 percent pre Janasa, 39 percent pre Chudovského.

V rozhovore pre Denník N Chudovský hovorí o tom, čo sa mu v kampani podarilo a kde vidí príčiny prehry. Jeho príbeh môže byť lekciou aj pre kandidátov z iných miest, ktorí by pred ďalšími voľbami zvažovali ísť do takéhoto súboja.

Ešte pred rokom ste pracovali ako slovenský diplomat v Bruseli. Ako ste prišli na to, že by ste sa viac hodili na primátora?

Môjmu rozhodnutiu kandidovať predchádzalo iné dôležité rozhodnutie. Hoci práca v slovenskej diplomacii bola mojím snom, časom som pochopil, že pre mňa osobne to nie je práca na celý život. Vedel som, že časom chcem znovu žiť v Považskej Bystrici, kde som vyrastal a kam som sa pravidelne vracal aj počas svojho pôsobenia v zahraničí.

V Považskej Bystrici však množstvo vecí nefunguje tak, aby som ju mohol považovať za vhodné miesto pre život, pre založenie si rodiny. O tomto všetkom som hovoril s príbuznými, kamarátmi či so známymi, z ktorých niektorí aj v meste podnikajú. No a dospeli sme k záveru, že by bolo zaujímavou výzvou kandidovať na primátora a pričiniť sa o to, aby sa s potenciálom nášho mesta narábalo koncepčnejšie.

Prečo ste diplomaciu nepovažovali za prácu na celý život? 

Pre mnohých je diplomacia celoživotnou kariérou, ja som však nastavený trochu inak. Či máte rodinu alebo nie, základom je, že žijete

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komunálne a župné voľby 2022

Považská Bystrica

Slovensko

Teraz najčítanejšie