Denník N

Keď príde Taliban, vytiahnu si Korán. Boli sme v tajnej škole pre afganské dievčatá

Masuda (vpravo) s jednou so svojich študentiek. Foto - Sandra Calligarová/Washington Post
Masuda (vpravo) s jednou so svojich študentiek. Foto – Sandra Calligarová/Washington Post

Rozhovory viedol Sudarsan Raghavan, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post.

Na tichej ulici niekoľko tínedžerských dievčat so školskými taškami rýchlo vstúpilo do veľkej zelenej brány. Boli oblečené do tradičných odevov, mali zahalené tváre a mnohé z nich držali výtlačky Koránu, svätej knihy islamu. Bolo to pre ich vlastnú ochranu.

Dom je tajnou školou pre afganské dievčatá, ktorým Taliban odopiera právo na vzdelanie. Ak by agenti urobili v dome raziu, dievčatá vytiahnu svoje Korány a budú predstierať, že sú v madrase – islamskej škole, do ktorej dievčatá stále môžu chodiť aj pod novou nadvládou.

„Taliban sa pohybuje v tejto oblasti,“ hovorí 16-ročná Marina, ktorá navštevuje 10. triedu. „Preto so sebou stále nosím Korán. Ostatné knihy mám skryté v svojej taške.“

Viac než rok po prevzatí moci v Afganistane Taliban stále zakazuje dievčatám navštevovať stredné školy, od siedmeho do 12. ročníka. Zákaz, rovnako ako ďalšie tvrdé nariadenia obmedzujúce životy žien, vyvolal celosvetové pobúrenie a rozsiahle protesty afganských žien.

Deje sa však aj miernejšia forma vzdoru. V hlavnom meste Kábul aj v iných mestách vznikli tajné školy pre dievčatá, a to aj napriek obrovskému riziku pre študentky, učiteľov a učiteľky. Pre dievčatá a ich rodiny to však za ten risk stojí.

„Nezáleží na tom, či sa Taliban dozvie o tejto škole,“ hovorí 16-ročná Angila, ktorá takisto navštevuje 10. triedu. „Vzdelanie je moje základné právo. Nikto mi ho nemôže vziať.“

Reportéri Washington Post v uplynulom mesiaci niekoľkokrát navštívili tajnú školu v Kábule, v ktorej sa 25 dievčat vyučuje v rôznych predmetoch približne dve hodiny denne. Hodiny sú krátke, aby sa znížilo riziko objavenia Talibanom. Dievčatá a učiteľský zbor sa v obave z možných odvetných opatrení úradov rozhodli prehovoriť pod podmienkou, že uvedieme iba ich krstné mená.

Masudine študentky. Foto – Sandra Calligarová/Washington Post
Jedna zo študentiek si píše poznámky. Foto – Sandra Calligarová/Washington Post

Taliban sa nechce rozdeliť

Taliban opakovane tvrdil, že stredné školy pre dievčatá sa znovu otvoria až vtedy, keď bude zavedené vhodné „islamské prostredie“. Skupina však nekonkretizovala, čo presne za také prostredie považuje.

Keď Taliban v roku 1996 po prvý raz prevzal moc, zatvoril školy pre všetky dievčatá – aj vtedy vznikli tajné školy -, zakázal ženám pracovať a nariadil im na verejnosti nosiť odevy známe ako burky, ktoré ich zahaľujú od hlavy po päty.

Tentoraz bol Taliban menej drakonický a téma vzdelania odhalila rozdielne názory medzi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Svet

Teraz najčítanejšie