Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Ministerstvá kultúry a spravodlivosti sa nezhodujú, či treba riešiť šikanózne žaloby

Dobrý deň, dnes sa v MediaBrífingu okrem iného dočítate:

  • Slovensko zatiaľ nebude riešiť šikanózne žaloby na novinárov,
  • rady, ako by mali médiá informovať o samovraždách,
  • koalícia upravila infozákon, väčšia zmena ho ešte čaká
  • a ďalšie správy o médiách.
Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) a minister spravodlivosti Viliam Karas. Foto – TASR

Slovensko zatiaľ nebude riešiť šikanózne žaloby na novinárov

Ministerstvo spravodlivosti zatiaľ neplánuje zvýšiť ochranu novinárov, mimovládnych organizácií a aktivistov pred žalobami šikanózneho charakteru.

Prečo je to dôležité: Európska komisia zverejnila v apríli odporúčania na zvýšenie ochrany pred tzv. strategickými žalobami proti verejnej účasti (Strategic Lawsuits Against Public Participation – SLAPP). Ich cieľom nie je vyhrať súd, ale umlčať kritiku a obrať ľudí či organizácie o čas, energiu a peniaze.

Členské štáty by podľa odporúčaní EÚ mali napríklad vytvoriť možnosť na skoré zamietnutie zjavne neopodstatnených súdnych konaní. Komisia tiež odporúča zaviesť sankcie voči autorom takýchto žalôb.

Slovenské ministerstvo spravodlivosti zatiaľ neplánuje premietnuť európske odporúčania do slovenskej legislatívy. „Pokiaľ ide o odporúčanie Európskej komisie, ako z názvu vyplýva – ide iba o odporúčanie. Pri implementácii odporúčaní členské štáty zvyknú zohľadňovať aj reálne vnútroštátne potreby,“ uviedlo ministerstvo pre portál Euractiv.

Ministerstvo tvrdí, že od novinárov ani neregistruje sťažnosti na šikanózne žaloby.

Iný názor má ministerstvo kultúry. „Skutočnosťou je, že aktuálne nemáme konkrétne dáta o týchto žalobách na Slovensku. Ak však Belgicko, Írsko, Malta, Španielsko, Francúzsko, Grécko, Chorvátsko a ďalšie krajiny majú konkrétne prípady týchto žalôb vo veľkom rozsahu, je iluzórne myslieť si, že sa to na Slovensku nedeje,“ reaguje rezort kultúry.

  • Podľa ministerstva sa zdá, akoby novinári považovali tieto žaloby za súčasť svojej práce, preto sa o nich veľa nehovorí.
  • „To, že sa o nich neinformuje často, neznamená, že neexistujú. Stačí sa pozrieť už len do minulosti na žalobné aktivity bývalého predsedu Najvyššieho súdu SR alebo v súčasnosti na právne aktivity niektorých covid ‚zľahčovačov‘,“ dodáva ministerstvo kultúry.
  • Ministerstvo upozorňuje aj na možné hybridné hrozby – za šikanóznymi žalobami môžu (tajne) stáť iné štáty (napríklad Rusko) s cieľom presadzovať svoje politické záujmy.

Ochrana novinárov: Ministerstvo kultúry chce podporiť vznik platformy na ochranu novinárov, spolupracuje na tom s Investigatívnym centrom Jána Kuciaka. „Štát takúto platformu nemôže založiť, lebo by stratila zmysel a bola by zneužiteľná, ale môže ju podporovať,“ vysvetľuje rezort kultúry.

Prvým krokom bude prieskum v médiách, aby sme mali viac informácií o problémoch, ktoré ohrozujú novinárov. V rámci prieskumu sa budú pýtať aj na SLAPP žaloby. „V budúcnosti by sme radi uskutočnili širší prieskum, ktorý by zahrnul aj mimovládne organizácie a občianskych aktivistov,“ informovalo ministerstvo.

Nová platforma na ochranu novinárov by podľa ministerstva mala poskytovať aj podporu obetiam šikanóznych žalôb. „Sme presvedčení, že SLAPP je jednou z hrozieb voči novinárom a aj keď nejde v súčasnosti o protiprávne konania, na rozdiel od vyhrážky alebo fyzického útoku, ide o zneužitie práva, ktoré sleduje rovnaký účel ako vyhrážka alebo útok, a to umlčať (odradiť) osobu alebo celé médium,“ argumentuje ministerstvo kultúry.

Čo bude ďalej: Ministerstvo spravodlivosti sa chystá prebrať iba jedno z európskych odporúčaní, a to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Mediabriefing logoMediaBrífing

Natália Milanová

Viliam Karas

Slovensko

Teraz najčítanejšie