Denník N

Kontroly na českých hraniciach sa tak skoro neskončia, migračná vlna je u nás omnoho väčšia ako v roku 2015

Stanové mestečko pre migrantov v Kútoch. Foto N - Tomáš Hrivňák
Stanové mestečko pre migrantov v Kútoch. Foto N – Tomáš Hrivňák

Migranti cez Slovensko len prechádzajú, nepredstavujú riziko a hraničné kontroly vnútri EÚ sú neefektívne a nepotrebné, hovorí policajný prezident Štefan Hamran.

Hraničné kontroly na slovenských hraniciach s Rakúskom a Českom, ktoré obe krajiny zaviedli pre zvýšený pohyb migrantov, sa tak skoro neskončia.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) síce po štvrtkových rokovaniach medzi predstaviteľmi Česka a Slovenska v Prahe oznámil, že opatrenia na hraniciach sa budú postupne uvoľňovať a časom ich zrušia, nepovedal však, kedy sa má toto zmierňovanie začať.

Na stretnutí boli aj premiéri Eduard Heger a Petr Fiala. Spoločne hovorili, že treba posilniť ochranu schengenskej hranice – teda maďarsko-srbskú hranicu.

Český minister vnútra Vít Rakušan po rokovaní povedal, že česká strana bude v kontrolách na našej spoločnej hranici pokračovať najmenej do 13. decembra a s najväčšou pravdepodobnosťou aj dlhšie. Každému ďalšiemu predĺženiu bude predchádzať rozhovor so slovenskou stranou. „Nebude to len oznámenie, že kontroly predlžujeme,“ sľúbil český minister.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Migrácia

Slovensko

Teraz najčítanejšie