Denník N

Ficova vláda dnes podala žalobu na EÚ pre utečenecké kvóty

Premiér s policajtami, ktorých vláda poslala strážiť schengenskú hranicu v Slovinsku. Foto - TASR
Premiér s policajtami, ktorých vláda poslala strážiť schengenskú hranicu v Slovinsku. Foto – TASR

Aktualizované 14.10 – Premiér tvrdí, že za žalobu na EÚ je ochotný niesť zodpovednosť. Narážal na to, že eurosocialisti uvažovali o vylúčení Smeru pre jeho postoj.

Vláda dnes oficiálne podala žalobu proti Rade Európskej únie pre povinné kvóty na prerozdelenie 120-tisíc utečencov, najmä z Talianska a Grécka. Po dnešnom rokovaní vlády to oznámil premiér Robert Fico (Smer).

Slovensko má podľa rozhodnutia európskych ministrov vnútra z konca septembra prijať 802 utečencov. „Žiadame, aby súd rozhodnutie o zavedení povinných kvót vyhlásil za neplatné a rada bola zaviazaná na náhradu trov,“ povedal Fico.

Premiér tvrdí, že kvóty nemajú zmysel. „Považujeme kvóty za nezmyselné a nerealizovateľné, je z nich fiasko. Vieme, že len pár sto ľudí bolo premiestnených na základe kvót.“

Fico: Budem niesť zodpovednosť

Únia podľa Fica musí nájsť inú cestu, ako sa vyrovnať s migrantmi, ktorí prišli na územie EÚ. „Nedá sa vylúčiť, že kvóty prestanú existovať, sú len na papieri. Ideologicky na nich niektoré štáty trvali, ale bola chyba, že sa do nich išlo.“

Fico tvrdí, že za rozhodnutie podať žalobu bude niesť zodpovednosť voči Strane európskych socialistov, ktorej je Smer členom. Niektorí z lídrov eurosocialistov v minulosti pripustili, že by Smer mohli vylúčiť zo socialistickej frakcie v europarlamente. „No ja nechodím do Bruselu, aby ma tam niekto hladkal po hlave.“

Debata sa naposledy uzavrela s tým, že druhá najväčšia frakcia v európskom parlamente si počká na oficiálne rozhodnutie slovenskej vlády. „Berieme na vedomie toto rozhodnutie. A tak ako sme to povedali osobne pánovi Ficovi, sa to teraz znovu stane témou vo vedení PES,“ povedal dnes Denníku N hovorca socialistov v Európskom parlamente Jan Bernas.

„Sme veľmi sklamaní z rozhodnutia pána Fica,“ pripojil sa predseda sociálno-demokratickej skupiny v Európskom parlamente Gianni Pittela.

Vláda postavila žalobu na niekoľkých právnych argumentoch. Fico menoval tri. Rozhodnutie o kvótach je vraj v rozpore s rozhodnutím Európskej rady, ktorá konštatovala, že sa nebudú prijímať.

Slovensko rozhodnutie napadlo aj preto, že bolo prijaté ako nelegislatívne opatrenie, aj keď malo ísť o legislatívne opatrenie. Rada ministrov navyše podľa Fica mala rozhodovať jednomyseľne, a nie väčšinovo.

Premiér strašil opozíciou

Fico nechcel odpovedať na otázku, či bude Slovensko rešpektovať rozhodnutie Európskeho súdneho dvora v Luxemburgu aj vtedy, keď žalobu odmietne. „Prečo dopredu hovoríme, aké bude rozhodnutie? spýtal sa. „Nepodávame žalobu, aby sme prehrali, ale aby sme vyhrali.“

Vládu dnes za žalobu kritizoval opozičný Most-Híd. „Pripravovaný krok vlády ešte viac zhorší postavenie Slovenska a dostane nás na okraj Európy, čo sa nám môže veľmi vypomstiť pri nastávajúcej diskusii o novej podobe Európy,“ tvrdí šéf strany Béla Bugár.

Fico dnes za tento postoj opozíciu napadol. „Ak by dnes vo vláde sedela opozícia, už sú tu navezení migranti,“ vystríhal. „Dnes by sme tu už mali možno 2-tisíc nastúpených migrantov, o ktorých by sme nič nevedeli. Obrovské bezpečnostné riziká.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Slovensko

Teraz najčítanejšie