Denník N

Rusi považujú ústup z Chersonu za zradu. A to je neodpustiteľné, Vladimir Vladimirovič

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Na začiatku vojny proti Ukrajine Putin hovoril o zradcoch ruského národa. Koho teraz ruský národ považuje za zradcov?

Autorka je ruská novinárka, redaktorka zlikvidovanej rozhlasovej stanice Echo Moskvy

Rusko bolo 9. novembra podozrivo štedré na povzbudivé správy. Najprv prišla informácia o smrti kolaboranta Kirilla Stremousova, potom sa minister obrany Šojgu a generál Surovikin objavili v novej stand-up šou s pracovným názvom Preskupenie síl. Čo to bolo?

Hneď ako ruské médiá informovali o dopravnej nehode a smrti zástupcu vedúceho administratívy Chersonskej oblasti, myslela som si, že je to zinscenované. V istom čase všetci očakávali, že Vladimir Saldo (Rusmi dosadený vedúci Chersonskej oblasti – pozn. N) zomrie, ale potom sa náhle vrátil na čelo okupačnej správy Chersonskej oblasti. A okrem toho som už bola svedkom toho, ako sa niektorým podarilo vstať z mŕtvych napriek početným nekrológom v médiách – ako napríklad ruskému novinárovi Arkadijovi Babčenkovi, ktorého smrť zinscenovala Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU), aby zabránila skutočnému atentátu.

Správa o tom, že vražda bola podvod, prišla do Moskvy niekoľko hodín pred pohrebným zhromaždením v Dome novinárov. A všetci začali horúčkovito mazať slová sústrasti z webových stránok a sociálnych sietí. Preto uverím, až keď uvidím pohrebný sprievod; zatiaľ ma nepresvedčila ani kaluž krvi na mieste nehody ani Saldovo potvrdenie smrti.

Nie je tiež vylúčené, že kolaboranta dali odstrániť jeho vlastní ľudia. Až príliš podozrivo totiž pôsobí skutočnosť, že Surovikina

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie