Denník N

Ako sa (ne)poučiť z krízy

Autor je poslanec NR SR a podpredseda PS

Z toho stohu neúspechov vlády doteraz trčalo jedno nemalé plus: odpoveď na ruskú agresiu. Rozsahom aj kvalitou vojenskej pomoci Ukrajine vládnuca koalícia pomohla udržať Putinove vojská ďaleko od našich hraníc. Získala tiež kredit u spojencov, ktorý sa bude veľmi hodiť v prípade budúcej krízy u nás.

Preto je reakcia vlády na zverejnené informácie o vývoze tovaru s potenciálne vojenským využitím do Ruska takým sklamaním – a v niečom aj prekvapením. To ukazovanie prstov na iných („vyvážajú oveľa viac!“) či schovávanie sa za sankčný zoznam Európskej únie (ako keby nebol aj naším produktom) ide proti duchu všetkého, čo doteraz vláda robila v prospech Ukrajiny a našej bezpečnosti.

Než prejdem ku kritike, najskôr treba dať koalícii za pravdu. Zatiaľ sa javí, že platí to, čo tvrdia ministri: že nič z vyvezeného tovaru, o ktorom písal Denník N, nebolo zakázané sankciami EÚ. Javí sa, že minimálne jedna položka (elektronické obvody) asi mala prejsť osobitným licenčným konaním ako tovar s potenciálne vojenským využitím – ale povedzme, že to bolo na hrane, a teda úrady, ako tvrdí vláda, konali v medziach zákona.

To všetko je pravda – a je to tiež irelevantné. Otázka totiž nestojí tak, či bol alebo nebol porušený zákon. Otázka je, či robíme všetko preto, aby sme zastavili vývoz tovaru s potenciálne vojenským využitím (čo niektoré z tých menovaných položiek určite boli). Lebo ak raz platí, že je v záujme bezpečnosti Slovenska, aby Putin neuspel v pľundrovaní Ukrajiny, tak predsa nechceme zásobovať jeho vojská. A to platí bez ohľadu na to, či je tovar vyvážaný legálne alebo nie.

Vláda totiž nie je odsúdená bezmocne sa prizerať, keď zistí, že slovenské výrobky, ktoré nie sú na sankčnom zozname, sú potenciálne zneužívané na ruskú agresiu. Má viacero možností, ako konať. Niekedy stačí prehovoriť s vývozcami. Niektorí nebudú ani len tušiť, kde ich výrobky teoreticky končia – a nebudú chcieť byť spájaní s útokom na nášho suseda. Naši ekonomickí diplomati vedia pomôcť nájsť iné odbytiská pre tovar, ktorý by inak skončil v Rusku. Ak nič z toho nezapôsobí, máme aj tú možnosť – zdĺhavú, ale predsa – požiadať zvyšok krajín Únie zaradiť daný tovar na sankčný zoznam (čiže zakázať ich vývoz do Ruska), či na zoznam vecí s potenciálne vojenským využitím (čiže na vývoz by bolo treba licenciu, ktorú posudzujú aj spravodajské služby či ministerstvá obrany a zahraničných vecí).

Takáto úvaha – ako presne zastaviť podozrivé exporty do Ruska? – by bolo to, čo by človek očakával od vlády, ktorá je aspoň v zahraničnej politike celkom zorientovaná. No namiesto toho prišla taká čudná znôška ponôs a pohoršenia. Vypočuli sme si, že náš export do Ruska je len zlomkom toho, čo vyvážajú takí Poliaci či Taliani – akoby ministri pozabudli, že každá vláda si má pozametať pred vlastným prahom, nie pred prahom iným. Vypočuli sme si tiež, že nie je dokázané, že nami vyvezený tovar skončil v ruských ozbrojených silách – ale otázne je, či sme sa to vôbec pokúsili zistiť. A aj to je vlastne jedno, lebo už samotná možnosť, že napríklad slovenské kordy do ruských pneumatík nahradia čínske atrapy na mnohých obrnených transportéroch agresorov – čím im pomôžu v bojoch proti Ukrajincom – by nás mala primať export zastaviť. Vypočuli sme si tiež, že colných povolení sa vydáva toľko, že to colníci nemajú šancu dôsledne ustrážiť – čo vlastne v praxi znamená, že ak je niečo ťažké, tak sa o to vláda ani nepokúsi.

Chcem veriť, že tieto oficiálne vyhlásenia nie sú tou jedinou reakciou vlády na odhalenia Denníka N. Napríklad, že popri verejnej a veľmi defenzívnej reakcii už niekde potichu prebieha aj reflexia. Alebo že colníci dostávajú nové inštrukcie, o čo by mohla mať ruská armáda záujem a na čo si teda pri vývoze treba dávať pozor. Prípadne že naši spravodajci – či sami, či so spojencami – znásobili úsilie zistiť, kde presne sú slabiny ruských agresorov a akým materiálom a odkiaľ sa ich Putinova vláda snaží vykryť. Takisto že naši diplomati v Bruseli len pasívne nečakajú, čo nového sa objaví na sankčnom zozname, ale sami doň pridávajú tovar a ruských odberateľov, ktorých podozrievajú z vyzbrojovanie agresie proti Ukrajine.

Lebo nie to ukazovanie prstom na iných či odvolávanie sa na nedokonalé sankčné zoznamy je tou správnou odpoveďou na nové zistenia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie