Denník N

Kaczyński o Poľkách: Nerodia, pretože nasávajú. Príčinou nízkej pôrodnosti je však neistota a obmedzenie interrupcií

Na archívnej snímke z októbra 2021 líder poľskej vládnucej strany PiS Jaroslaw Kaczyński. Foto - TASR/AP
Na archívnej snímke z októbra 2021 líder poľskej vládnucej strany PiS Jaroslaw Kaczyński. Foto – TASR/AP

Dva roky od takmer úplného zákazu interrupcií a šesť rokov po zavedení vyšších príspevkov na dieťa je plodnosť v Poľsku stále jedna z najnižších v Európe. Šéf vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) namiesto uznania prehry však zvaľuje vinu na údajný alkoholizmus poľských žien.

Počas víkendového stretnutia s voličmi vo východnom Poľsku sa šéf vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński rozhodol odhaliť hlavnú príčinu demografickej krízy.

Keď mu moderátor položil otázku, akú ďalšiu podporu rodín jeho vláda plánuje, Kaczyński chvíľu rozprával o opatreniach proti inflácii a energetickej kríze. Po chvíli však debatu zvrtol nečakaným smerom.

„Pokiaľ bude pretrvávať (trend), že dievčatá do 25 rokov pijú rovnaké množstvo ako ich rovesníci, nebudú mať deti,“ začal svoje kontroverzné výroky bezdetný 73-ročný šéf PiS.

„Aby sa u muža vyvinul alkoholizmus, musí nadmerne piť v priemere 20 rokov… U ženy stačia len dva (roky)… Radím vám, aby ste si u mladých žien na to dávali pozor. Nie som zástancom príliš skorého materstva, ale pokiaľ žena do 25 rokov nasáva…, nie je to dobrá prognóza,“ hovoril Kaczyński, pričom sa smial on aj jeho publikum.

Za svoje výroky zožal Líder PiS tvrdú kritiku. Hoci je pravda, že alkoholizmus v Poľsku za posledné tri roky narástol, podľa odborníkov sú príčiny nízkej plodnosti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Interrupcie

Svet

Teraz najčítanejšie