Denník N

Kde nešetriť pri rekonštrukcii? Architekti a dizajnéri radia, kde sa kompromisy naozaj nevyplácajú

Rekonštrukcia bytu z dielne architekta Zorana Samoľa. Foto – archív Ora architekti
Rekonštrukcia bytu z dielne architekta Zorana Samoľa. Foto – archív Ora architekti

Rekonštrukcia rodinného domu alebo bytu predstavuje veľkú finančnú záťaž. Jej súčasťou je množstvo rozhodnutí, ktoré dokážu výrazným spôsobom ovplyvniť kvalitu nášho života. Architektov a dizajnérov sme sa preto pýtali, na čom sa pri rekonštrukcii šetriť nevypláca.

Šetriť by sa podľa nich nemalo v začiatkoch rekonštrukcie, keď sa nehnuteľnosť spoznáva, tvorí sa návrh a kreslí projekt. „Kvalitný návrh vie do bývania priniesť hodnoty, ktoré nie sú len praktické a funkčné. Pracuje s atmosférou, s estetickými parametrami, so svetlom,“ hovorí Tomáš Ružiak z Ateliéru HAUS.

Odborníci sa zhodujú, že šetriť by nemalo na stavebnom interiéri, zabudovaných prvkoch ani remeselníkoch, ktorí svojej práci naozaj rozumejú. Je zároveň dobré investovať do vecí, s ktorými ste v neustálom v kontakte a dennodenne ich používate. „Klientov sa vždy snažíme presvedčiť, aby nešetrili na podlahe. Tá sa totiž neskôr dorába len veľmi ťažko,“ hovorí architektka Markéta Zdebská.

V prípade, že idete rekonštruovať byt v panelovom dome, architekt Zoran Samoľ odporúča investovať do zvukovej izolácie, ktorá dokáže značným spôsobom zlepšiť kvalitu života, no množstvo ľudí o nej nemá dostatok informácií alebo jej význam podceňujú.

Michal Staško/
interiérový a produktový dizajnér

Foto – Kata Sedlak

Nechajte si poradiť

Nikdy nešetrite v úplnom začiatku. Investujte do kvalitných rád, lebo tie vám v konečnom dôsledku ušetria nielen peniaze. Odporúčam s architektom alebo dizajnérom skonzultovať nehnuteľnosť ešte predtým, ako ju kúpite. V tejto fáze môžete osloviť aj dvoch-troch odborníkov a vybrať si, s kým sa pustíte do spolupráce. Klienti totiž často volajú, až keď sú v úzkych, predtým sa boja zavolať, lebo si myslia, že to bude drahé, za úvodnú konzultáciu však zväčša neplatíte.

Dispozícia

Investujte do dobre riešenej, premyslenej dispozície. Máme teraz veľa mladých klientov, ktorí si napríklad v Bratislave kupujú jednoizbové, prípadne dvojizbové byty a chcú dizajnové riešenia, najmä však dobre zvládnutú dispozíciu s rôznymi „vychytávkami“. Okrem iného myslia aj na to, že keď sa budú chcieť o pár rokov presťahovať do väčšieho, podarí sa im byt rýchlo a výhodne predať. To je progresívny prístup, ktorý sa mi páči.

Pevné časti – okná, úložné plochy, šatníky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Reality

Bývanie a záhrada

Teraz najčítanejšie