Denník N

Komentátori Denníka N: Takéto vládnutie je nebotyčná drzosť

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Pre Borisa Kollára to bol plodný týždeň, hovoria komentátor a editor Denníka E Oliver Brunovský a šéfredaktor Napunku Zoltán Szalay.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Čo najhoršie sa tento týždeň stalo? 

Brunovský: Ja mám teda radšej tú druhú rubriku – čo pozitívne sa stalo, lebo toho negatívneho máme okolo seba strašne veľa. Dnes budeme určite veľa rozprávať o politike a chcel by som povedať, že toto všetko, čo sa na Slovensku deje a čo sa mi nepáči, je nič v porovnaní s tým, čo sa deje na Ukrajine, napriek tomu, že momentálne môžeme mať pocit, že ukrajinskí vojaci vytláčajú ruských okupantov z Chersonu. Stále je to katastrofa a desaťtisíce ľudí zbytočne zomierajú a ničí sa majetok. Je strašné, čo sa tam deje. Vydržme v pomoci Ukrajine, teraz počas zimy ju strašne bude potrebovať a myslime na to, keď budeme spotrebovávať energie a plyn; Ukrajina ich bude potrebovať viac ako my.

Szalay: Mňa dosť zarmútila správa, čo prišla včera v prieskume, že na Slovensku výrazne klesol pomer ľudí, ktorí vnímajú Nežnú revolúciu pozitívne. Je to už menej ako polovica, pričom ešte aj za vlády Roberta Fica sa tento pomer zvyšoval. Obávam sa, že to je diagnóza dnešného stavu slovenskej spoločnosti. Akoby sa nám rozplýval spoločný sen o demokracii, ktorý sme tu dosť dlho mali, a dôvera v demokraciu prudko klesá. Toto považujem za veľmi zlú správu pre Slovensko, aj keď treba dodať, že pomer tých, ktorí Nežnú revolúciu vidia vyslovene negatívne, je stále dosť nízky – okolo 15 percent. Pred rokom to bolo ešte 58 percent ľudí, ktorí vnímali Nežnú revolúciu pozitívne, teraz už to je len 48. Je to signál pre nás všetkých, že sa tu deje niečo zlé.

Brunovský: Aj za tým je Putin, aj za tým sú konšpiračné teórie, s ktorými on intenzívne pracuje. Putin vedie vojnu aj s nami.

V parlamente bol v utorok hlasovací maratón, schválilo sa viacero dôležitých ekonomických zákonov – čo je z toho najdôležitejšie a boli to pozitívne správy? 

Brunovský: Boli tam aj pozitívne správy, ale to, čo sa deje v parlamente, je nenormálne, absurdné a škodlivé.

Video: Komentátori Denníka N: Takéto vládnutie je nebotyčná drzosť

To sa ani nedá pozorne sledovať, keď človek chodí do práce.

Brunovský: Bývalý koaličný poslanec Miroslav Kollár, ktorý ako jeden z prvých prečítal, že toto nie je priestor, v ktorom by chcel ďalej fungovať, spočítal, že v utorok mali 223 hlasovaní. V takýchto pomeroch neexistuje, aby poslanci vedeli, čo schvaľujú, a aby mali kontrolu nad tým, čo bude platiť pre nás všetkých. Toto je obrovský priestor pre záujmové skupiny, pre politickú korupciu a iné škodlivé veci pre krajinu.

Toto je nenormálne, takto sa zákony robiť nesmú, dnešná koalícia to predtým tvrdo kritizovala a teraz to robí ešte horšie, než sa to robilo voľakedy. Z tých ekonomických zákonov tam bolo zopár veľmi dobrých vecí; v prvom rade sa vyliečil druhý dôchodkový pilier, čo je veľmi podstatné. Prijali sa zákony na pomoc podnikom s energetickou situáciou a čiastočne sa upravil aj rodinný balíček.

Čo to znamená, že sa vyliečil druhý dôchodkový pilier?

Brunovský: V tomto podcaste sme raz kritizovali priamo ministra Krajniaka; hovoril som, že neviem pochopiť, ako je možné, že tento problém ignoruje, pretože odborníci volali po tom, že strašne veľa ľudí má v druhom pilieri zamrznuté peniaze, ktoré nevynášajú, sú tam desaťročia a nezarábajú, hoci by mohli. Ľudia takto strácajú na budúcich dôchodkoch. Toto sa napravilo: Krajniak vypočul odborníkov, stotožnil sa s tým, takže dnes to je tak, že pre tých ľudí, ktorí sa o svoje peniaze v druhom pilieri nezaujímajú, lebo sa im zdá, že to je príliš ďaleko, je investičná stratégia štátu, ktorá tie peniaze dáva do fondov, ktoré majú šancu v dlhodobom horizonte zarobiť. Znížili sa poplatky, jednoducho pomery v druhom dôchodkovom pilieri sa výrazne zlepšili.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Kollár

Hegerova vláda

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie