Denník N

Študenti architektúry nakreslili bratislavské planetárium konzervatívnejšie (vizualizácie)

Planetárium podľa developera PKO. Vizualizácia – Henbury Development
Planetárium podľa developera PKO. Vizualizácia – Henbury Development

Ako by mohlo vyzerať bratislavské planetárium, keby ho kreslili študenti? Svoje návrhy nerobili pre nábrežie, kde ho chce developer postaviť na mieste PKO.

Planetárium nemusí z bežnej zástavby vyčnievať tak, ako červená stavba v predstavách developera Henbury Development, ktorý chce búrať bratislavský Park kultúry a oddychu.

Študenti architektúry Slovenskej technickej univerzity si bratislavské planetárium predstavujú konzervatívnejšie. Napríklad ako bežnú budovu s nenápadnou kupolou, prípadne s väčšou časťou stavby pod zemou. Ide o prvé samostatné práce študentov druhého ročníka, preto podľa organizátorov nemôžeme očakávať profesionálnu úroveň návrhov, ako od skúsených architektov.

Ak to nevýjde developerovi, postavíme vlastné

Ich návrhy sú pre Mlynskú dolinu, ktorá je iba kúsok od PKO. O planetárium tam usiluje združenie Slovenské planetária. S návrhom nového planetária prišli ešte pred developerom PKO, no počkajú, či sa mu ho podarí svoj návrh postaviť. Ak by to na bratislavskej promenáde developerovi nevyšlo, budú pokračovať na vlastnom projekte.

Planetárium by podľa združenia mohlo zaplatiť ministerstvo školstva alebo súkromný investor, mesto by ho zase mohlo prevádzkovať.

Planetárium s koncertmi

Juraj Kubica zo združenia hovorí, že už v minulosti bolo niekoľko plánov postaviť v Bratislave planetárium, no nikdy neboli úspešné. Bratislava ako jediné hlavné mesto v Európe nemá planetárium, tvrdí developer aj primátor Ivo Nesrovnal, ktorý návrh na mieste PKO podporil. V meste podľa neho rastie požiadavka na vybudovanie planetária.

„Priestory planetária a mediatéky by popri vzdelávaní mohli slúžiť aj na koncerty, malé divadelné formy, prednášky a diskusie. Tým pádom si táto časť promenády zachová svoju kultúrnu funkciu tak, ako na tom trvalo mesto,“ tvrdí developer. Jeho červená futuristická stavba je iba jeden z návrhov, ako by planetárium na nábreží mohlo vyzerať.

 Študentské návrhy

Návrh Hozzánková
Návrh – Hozzánková
Návrh - Hybský
Návrh – Hybský
Návrh - Juraj Izrael
Návrh – Juraj Izrael
Návrh - Erik Jakeš
Návrh – Erik Jakeš
Návrh - Nina Kákošová
Návrh – Nina Kákošová
Návrh - Denisa Kollárová
Návrh – Denisa Kollárová
Návrh - Alžbeta Komorná
Návrh – Alžbeta Komorná
Návrh - Alexander Kupko
Návrh – Alexander Kupko
Návrh - Zuzana Závodská
Návrh – Zuzana Závodská
Návrh Michaela Zbitáková
Návrh – Michaela Zbitáková

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie