Denník N

Ani preliata krv nezastavila mnohých, aby prestali zľahčovať či dokonca schvaľovať útoky na LGBTI+ ľudí

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Prejav Romana Samotného z Teplárne, ktorý odznel na Koncerte pre Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha.

Dnes je to mesiac odvtedy, čo človek otrávený nenávisťou chladnokrvne popravil našich priateľov Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha a doživotne zranil našu kamarátku Radku. Na tejto ulici bol dokonaný teroristický útok, ktorý je len špičkou nenávisti prenikajúcej do základov našej spoločnosti. Nenávisť a neúcta voči životom iným je ako rakovina, ktorá požiera slovenskú spoločnosť. Rozkladá vzájomnú dôveru a berie nám chuť do života.

Ani preliata krv nezastavila mnohých politikov a političky či iné osobnosti verejného života, aby prestali zľahčovať, či dokonca schvaľovať útoky na LGBTI+ ľudí, ich rodiny a deti. Iní zase hovoria o akejsi potrebe dialógu, pritom sami môžu spraviť konkrétne kroky, aby reálne zabránili bujneniu nenávisti. Nesmieme preto poľaviť. Musíme pokračovať v tlaku na vládu a parlament.

Naše požiadavky sú jasné. Efektívne postihovať nenávistné prejavy a to aj v parlamente. Zabrániť radikalizácii mládeže. Vytvárať bezpečné miesta, kde sa budú cítiť dobre LGBTI+ ľudia, ich rodiny a deti aj iné menšiny. Prijať životné partnerstvá s možnosťou osvojenia dieťaťa jedného z partnerov druhým partnerom. Zabezpečiť dôstojnú tranzíciu pre transrodových ľudí.

Chcel by som vás všetkých poprosiť, aby ste si klikli na idenamozivot.sk, kde môžete podpísať výzvu politikom a zapojiť sa do vytvárania bezpečných miest. To platí pre jednotlivcov, aj pre firmy, organizácie, prevádzky, školy či dokonca aj fary.

Nemôžeme zabúdať na dôležitú vec. Moc politikov pochádza od bežných ľudí. To my im umožníme, aby prekračovali hranice slušnosti. To my ich môžeme donútiť k zmene správania. Namiesto toho pasívneho slovenského odovzdania sa osudu musíme aktívne tvoriť krajinu, kde je úcta k životu všetkých kľúčovou hodnotou.

Za posledný mesiac som zažil množstvo väčších či menších prejavov ľudskosti. Gestá, ktoré mi ukazujú, že v ľuďoch je dobro. Viem, že to nie je vždy jednoduché, ale veľmi vás prosím – nenechajte sa ovládnuť strachom, nenechajte sa otráviť. Hľadajte vieru v ľudí. Budujme si úprimné vzťahy založené na vzájomnej dôvere. Práve tie sú záchrannou sieťou v takýchto ťažkých chvíľach. A práve tie sú tou hnacou silou zmeny, po ktorej tak veľmi túžime.

Ďakujem vám za vašu ľudskosť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok na Zámockej

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie