Denník N

Pod slnkom Jany Shemesh: Politici by si mali prestať myslieť, že vedia, čo je pre ženy najlepšie

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,

ešte pred 33 rokmi boli životy občanov a občianok vtedajšej Československej socialistickej republiky v zásade veľmi presne nalinajkované a týkalo sa to aj ich súkromia. Ideálne dve deti, mladomanželská pôžička, mesačné známky ROH, poradovníky na pevnú linku, práčka Tatramat, osobné vozidlo Škoda, večerné estrády, novoročné prejavy Gustáva Husáka, podomácke nadávanie na komunistov a zháňanie podpultového tovaru. Tak žila väčšina ľudí.

Tí, ktorí sa odmietali prispôsobiť, to dostali pocítiť – napríklad tým, že ich deti mohli zabudnúť na strednú školu. Tí, čo už nevládali dýchať alebo sa báli, že ich totálne zničia, ušli za hranice.

V novembri 1989 som mala 14 rokov, z toho obdobia si veľmi veľa pamätám a myslím si, že na niektoré momenty nezabudnem do konca svojho života. Revolúcia prišla pre mňa v dobrom čase.

Stihla som v správnom veku všetko, čo nebolo dopriate generácii mojich rodičov. Zároveň som mala už dosť rokov na to, aby som si zapamätala, aké to bolo žiť v neslobodnej krajine a aké devastačné to bolo pre ňu aj pre jej obyvateľstvo.

Dozvuky tejto neslobody pociťujeme ešte aj dnes pri rôznych spoločenských a politických debatách, ako aj v konaní a zmýšľaní ľudí.

To je daň za slobodu a pripomienka, že nám tu naozaj nikto nič negarantuje a že vzácne a krehké veci si musíme chrániť ako oko v hlave.

Medzi ne určite patria aj ľudské práva, teda aj práva žien, ktoré stále ohrozujú muži, čo si myslia, že všetkému rozumejú – píšem o nich nižšie. V dnešnom diele si môžete prečítať aj o japonskom ministrovi, ktorý nosí tehotenské brucho, o tom, prečo Jennifer Aniston nemá deti, či o tom, ako stále nevieme správne hovoriť o LGBTI+ ľuďoch. A na záver vás čaká tip na roztomilú filmovú hrdinku.


 Téma týždňa: Ako Kaczyński urobil z mladých Poliek alkoholičky 

To, že 73-ročný líder poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť Jarosław Kaczyński vôbec nerozumie modernému svetu a spoločnosti, je zrejmé už roky. Problémom je, že svoje prazvláštne predstavy o rodinách či ženách pretláča ako parný valec.

Pred pár dňami zase horekoval nad poľskou demografickou krízou, ktorú nezmiernili ani štedré príspevky rodinám zavedené jeho stranou. Pôrodnosť v Poľsku je stále nízka, a to aj v rámci EÚ, a pohybuje sa okolo 1,3 dieťaťa na ženu.

Je pritom známe, že na to, aby štáty nevymierali, je potrebné, aby ženy porodili dve a viac detí alebo sa otvorili dvere migrantom.

Kaczyński je z nízkej pôrodnosti smutný, lebo je presvedčený o veľkosti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie