Denník N

Žil pol roka v gete, so skrytou kamerou prenikol medzi pašerákov ľudí. Teraz posiela do kín superhrdinu

Dokumentarista Tomáš Kratochvíl. Foto – archív T. Kratochvíla
Dokumentarista Tomáš Kratochvíl. Foto – archív T. Kratochvíla

Dokumentarista Tomáš Kratochvíl v rozhovore rozpráva aj o tom, ako ho rómsky aktivista Štefan Pongo naučil argumentovať, a aj o tom, prečo sa už asi vykašle na sociálne dokumenty.

Keď sa Briti rozhodli opustiť Európsku úniu, dokumentarista Tomáš Kratochvíl v tom zacítil možný príbeh návratu Čechov a Slovákov z exilu späť domov. Napokon objavil iný silný príbeh – kamionistu Štefana Ponga, ktorý medzinárodne zosmiešnil českého prezidenta Miloša Zemana a ukázal, že Rómovia nie sú leniví.

Kratochvíl je dobrodruh a dokumentárnu kameru zapína často v situáciách, ktoré by sa iným zdali nebezpečné. Keď ho vyhodili zo školy aj z práce a opustila ho manželka, presťahoval sa na pol roka do rómskeho geta s najhoršou povesťou v Česku. Uprostred veľkej migračnej krízy sa so skrytou kamerou vybral na tureckú hranicu a vydával sa za utečenca, bez záchrannej vesty sa plavil na deravom člne a pašeráci ho takmer odhalili.

Vo svojich filmoch Tomáš Kratochvíl ukazuje, ako veľmi sa mýlime o Rómoch či utečencoch. Jeho hrdina Štefan Pongo v rómskej osade na východe Slovenska napríklad pochopil, že tam nestačí posielať kamióny pomoci, a rozhodol sa zájsť ďalej.

Film Pongo Calling mal slovenskú premiéru na festivale Jeden svet a začínajú ho premietať v slovenských kinách.

Video: Trailer filmu Pongo Calling

V roku 2013 ste nakrútili ako prvý čisto váš film dokument Gadžo. Prečo ste vtedy išli na pol roka žiť do geta? 

Bola za tým osobná kríza. Vyhodili ma z práce, vyhodili ma zo školy a odišla odo mňa manželka v rozpätí jedného roku. Nevedel som, čo so sebou, a hovoril som si, že musím vypadnúť. Uvažoval som o tom, že by som išiel na veľkú cestu okolo sveta.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie