Denník N

Temný príbeh Kataru, organizátora MS: Gayovia vraj majú problém v hlave, Katar má zrazu francúzske stíhačky

MS v Katare je aj bude jedným z najkontroverznejších turnajov vo futbalovej histórii. FOTO - TASR/AP
MS v Katare je aj bude jedným z najkontroverznejších turnajov vo futbalovej histórii. FOTO – TASR/AP

V Katare sa dnes začínajú majstrovstvá sveta vo futbale.

Diplomatickou cestou, prácou v zákulisí, ktorú má Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) rada, sa už rozhodlo. Zostáva už len hlasovanie. Majstrovstvá sveta vo futbale v roku 2018 získa Rusko, o štyri roky neskôr USA. Krásne gesto, symbol mieru dvoch pólov zemegule.

„Týždeň pred hlasovaním mi zavolal Michel Platini a povedal mi: ‚Neviem, čo ďalej, lebo hlava štátu mi povedala, že by sme mali zobrať do úvahy… nuž, situáciu v krajine.‘,“ vysvetľoval v roku 2015 v rozhovore pre The Times Sepp Blatter.

To bol rok 2010, Blatter bol šéfom FIFA, Platini zase Únie európskych futbalových asociácií (UEFA) a s Blatterom boli dohodnutí, že podporia USA. Tesne pred voľbou však Platini dramaticky zmenil názor.

Blatterovi po rokoch zahmlievania a korupčného správania nemožno veriť každé slovo, veľmi podobné veci však objavili aj viaceré médiá vo svojej investigatíve.

Vtedajší prezident Francúzska Nicolas Sarkozy hostil v Elyzejskom paláci práve Michela Platiniho a šejka Tamina bin Hamada al Thanima, korunného princa Kataru len niekoľko dní pred voľbami. Práve na tomto stretnutí mal nástupník trónu ponúknuť, že kúpi zadlžený klub Paris Saint-Germain, ktorému Sarkozy fandí a s tým aj ďalšie… nuž výhody práve pre Sarkozyho.

Šejk Tamin bin Hamad al Thanim v roku 2011 (o pol roka neskôr) prostredníctvom Qatar Sports Investments (QSI) skutočne kúpil PSG, ktorý je dnes v Top 10 najhodnotnejších klubov na svete. Takmer okamžite následne katarský vysielateľ beIN kúpil televízne práva na francúzsku Ligue 1, do ktorej pumpuje obrovské sumy. A predseda predstavenstva beIN, Násir Al-Chelajfí, je predsedom predstavenstva QSI a stal sa prezidentom PSG, kde je dodnes.

A presne jeden mesiac po úspešnom tajnom hlasovaní, v ktorom pomerom hlasov 14:8 výkonný výbor FIFA rozhodol, že v roku 2022 sa MS budú konať v Katare, arabský štát ohlásil, že začne testovať francúzske bojové stíhačky. V apríli 2015 ich Katar kúpil 24 za sedem miliárd dolárov s opciou na kúpu ďalších 12.

„Keď sa pozriete na to, ako som sa tváril, keď som otvoril obálku s nápisom Katar, vidíte, že nie som nadšený. Ocitli sme sa v situácii, keď nikto nerozumel, prečo sa MS majú hrať v jednej z najmenších krajín na svete,“ hovoril Blatter.

Platini aj Sarkozy obvinenia odmietajú a neexistujú žiadne priame dôkazy, prípadne rozhodnutie nejakého orgánu, ktoré by potvrdzovalo, že Katar získal futbalový šampionát nekalo.

Čo sa dočítate v texte:

  • Aké korupčné prípady sú spojené s výborom, ktorý rozhodol o udelení MS Kataru?
  • Aké dôvody udávali hlasujúci za Katar?
  • Ako chcel Katar odohrať MS v lete a kedy FIFA rozhodla, že sa budú hrať prvé zimné MS?
  • Prečo sa ambasádor MS bojí gayov v Katare?
  • Prečo legenda Manchestru United kritizovala Davida Beckhama za „sportswashing“?

Bol Katar chybou?

Sepp Blatter roky utváral FIFA, a tým pádom aj svetový futbal. On z nej spravil jednu z najkorupčnejších svetových inštitúcií, ktorú keď začneme rozkladať na detaily a prípady, obvinenia a odsúdenia, je to na dlhé šokujúce čítanie, prípadne aj seriál z dielne Netflixu.

Keď však začne hovoriť o tom, že MS v Katare, toho času už s prvými fanúšikmi vo futbalových zónach, sú nezmysel a takej malej krajine nemalo byť udelené právo hostiť dosť možno druhú najväčšiu športovú udalosť (po olympijských hrách), športový fanúšik spozornie.

Spomenie si totiž na to, že to bol práve Blatter, kto 2. decembra pred 12 rokmi otvoril obálku a s úsmevom vyslovil Katar (a Rusko pre MS 2018). Kto bol stále vo funkcionárskom rozmachu, stále bol na čele, stále bol šéfom futbalového sveta.

„Výber Kataru bola chyba. Vo výkonnom výbore sme sa vtedy dohodli, že MS získajú Rusko a Amerika. Malo to byť veľké mierové gesto. Katar je príliš malá krajina na takéto podujatie,“ povedal doslova Blatter v nedávnom rozhovore.

Problém nie je len v samotnom Katare, ten skutočný sa začína už pri neprehľadnej a podozrivej voľbe. Už pred samotnou tajnou voľbou FIFA vyradila z výkonného výboru, a teda aj z hlasovania o MS 2018 a 2022 dvoch členov. Hlasovali teda 22 členovia, pričom výsledok bol 14:8 v prospech Kataru. Skvelú analýzu ďalšieho osudu týchto 22 členov urobil Martyn Ziegler z The Times, z ktorej vyplýva, že až

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

MS vo futbale

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie