Denník N

Verstappen nepustil kolegu. „Ukazuje, kým naozaj je,“ reagoval Pérez a Red Bull možno odkryl nechcené tajomstvo

Vyhral Russell pred Hamiltonom a Sainzom.

Veľká cena Sao Paula priniesla jeden z najlepších víkendov končiacej sa sezóny formuly 1 a neovplyvnila to ani skutočnosť, že o titule pre Maxa Verstappena je už dlhší čas rozhodnuté.

Atmosféra bola opäť úžasná, na tribúny počas víkendu zavítalo 236-tisíc fanúšikov, ktorí fandili najmä čerstvému čestnému občanovi Brazílie Lewisovi Hamiltonovi. Ten sa síce nedočkal prvého víťazstva v sezóne, no aj napriek tomu mohol byť spokojný.

Prvýkrát v kariére vyhral preteky F1 George Russell, a Mercedes sa tak tešil z prvého double po relatívne dlhom čase. 24-ročný rodák z Norfolku sa stal 20. britským víťazom veľkej ceny.

Ešte viac rozruchu vyvolalo neuposlúchnutie tímovej réžie zo strany Verstappena, ktorý v závere odmietol prepustiť miesto svojmu kolegovi Sergiovi Pérezovi. Ten bojuje o konečné druhé miesto v šampionáte. Po skončení pretekov sa roztočila poriadna slovná prestrelka, ktorú hasili vedúci predstavitelia stajne. Celá vec však môže mať vážnejšiu dohru, ako by sa mohlo zdať.

V Brazílii sme sledovali predĺžený víkend, keďže kvalifikácia prebehla už v piatok, v sobotu bol na programe šprint a v nedeľu hlavné preteky. A každý deň priniesol udalosť, ktorá by sama osebe zaplnila niekoľko strán.

V tomto texte sa dozviete

  • ako sa zrodilo prvé víťazstvo Russella,
  • ako dopadol stret Hamiltona s Verstappenom,
  • že v Red Bulle panuje zvláštne napätie,
  • že sa možno rodí ďalší škandál,
  • kto šokoval v piatok celý kolotoč F1.

Aké požičaj, také vráť

Už piatková kvalifikácia ukázala, že Autódromo José Carlos Pace príliš nesvedčí Red Bullom. Verstappen síce skončil druhý, ale do priebehu kvalifikácie veľmi výrazne prehovorilo počasie. Sergio Pérez bol len deviaty.

Sobota priniesla odlišné výkony tímových kolegov. Verstappen doplatil na pneumatikovú stratégiu, keďže ako jediný odjazdil šprint na strednej zmesi, kým jazdci okolo neho mali obuté mäkké gumy. Holanďan sa prepadol na štvrté miesto. Naopak, Pérez sa vytiahol hneď zaňho.

Verstappen sa v nedeľu po súboji s Hamiltonom ocitol na chvoste a to si ešte musel odpykať päťsekundovú penalizáciu. Postupne sa však dostával nahor a aj vďaka záverečnému výjazdu bezpečnostného vozidla bol na dostrel. Pérez si od začiatku držal pozíciu a dvanásť kôl pred koncom, v čase reštartu, bol tretí. S pribúdajúcim koncom sa však na strednej zmesi začal trápiť a postupne sa pred neho dostali Sainz, Leclerc aj Fernando Alonso.

Pérez bojuje o konečné druhé miesto v šampionáte za Verstappenom.

Práve aktuálny majster sa doťahoval na Mexičana a od inžiniera dostal pokyn, že Péreza môže predbehnúť. To sa aj stalo. V posledných kolách sa však Verstappenovi nedarilo dostať pred Alonsa a inžinier mu povedal, že ak sa pred Španiela nedokáže dostať, nech pred seba pustí späť Péreza. Odpoveď však neprišla. Verstappen skončil šiesty, Pérez siedmy.

Po dojazde do cieľa zaznela od Verstappenovho inžiniera Gianpiera Lambiaseho otázka: „Čo sa stalo?“ Odpoveď znela až prekvapujúco chladne: „Už minule som vám, chlapci, vravel, aby ste to odo mňa znovu nežiadali, O. K.? Máme v tom jasno? Mám svoje dôvody a držím sa ich.“

Pérez po finiši do vysielačky ironicky povedal: „Ďakujem vám za to, chlapci. Ďakujem.“ Šéf tímu Christian Horner reagoval: „Mrzí ma to, Checo.“ Pérezov inžinier Hugh Bird nato: „Všetko si vysvetlíme potom.“ A Pérez dodal: „Ukazuje, kým naozaj je.“

Treba dodať, že napríklad Hamilton alebo Sebastian Vettel boli často kritizovaní za to, ako zaobchádzali so svojimi tímovými kolegami. A aj keď v tomto smere neboli žiadni svätci – ale môže byť šampión vôbec svätec, ak chce zdolať najmä tímového kolegu? –, nepamätám si také neúctivé a chladné vyjadrenie na adresu ich tímových kolegov.

Pritom Pérez nie je ten typ tímového kolegu, aký bol Nico Rosberg pre Hamiltona či Mark Webber pre Vettela. Tieto dvojice spolu reálne bojovali o titul. Samozrejme, nebolo to pravidlo a Red Bull i Mercedes uprednostňovali svoje „tajné jednotky“.

Pérez ale Verstappenovi pomohol vo vlaňajšom finále v Abú Zabí, kde nebyť jeho dlhotrvajúcich obranárskych manévrov, tak by Hamilton zrejme vyhral aj napriek záverečnému rozhodnutiu Michaela Masiho. Hamilton by totiž zrejme stihol vymeniť gumy a situácia pred posledným kolom by bola úplne iná. Všetko sú to ale iba dohady.

Poďme však späť do súčasnosti. Pérez pomohol Verstappenovi viackrát, nielen vlani.

Po tom, čo jazdci predstúpili pred médiá ešte pred poradou s tímom, odzneli zaujímavé vyjadrenia. Pérez povedal, že Verstappen má dva tituly vďaka nemu a že je nesmierne sklamaný, keďže preňho „spravil tak veľa“. Verstappen uviedol, že má svoje „dôvody“, o ktorých nechce hovoriť.

Tím sa celú situáciu snaží riešiť a žehlí ju, ako sa len dá. Horner sa snažil odviesť pozornosť inam a po porade si vraj celú situáciu vysvetlili. Obaja jazdci si podľa jeho slov podali ruky.

Verstappen následne dodal, že ak bude Pérez cez víkend potrebovať pomoc, pomôže mu. Boj o druhé miesto je veľmi vyrovnaný. Pérez aj Leclerc majú zhodne 290 bodov. Už iba matematickú šancu má štvrtý Russell.

Skúsený pretekár Tom Coronel pre holandský ViaPlay povedal, že Verstappen zrejme nezabudol na to, čo urobil Pérez v Monaku.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boxová ulička

Formula 1

Motorizmus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie