Denník N

Orbán straší polotajným dodatkom k dohode s Tureckom

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto - TASR/AP
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto – TASR/AP

Premiér Maďarska Viktor Orbán povedal, že dohoda uzavretá na rokovaniach s Tureckom obsahuje aj dodatok, podľa ktorého by malo do Európy prísť ešte 400-tisíc až pol milióna sýrskych utečencov.

V Bruseli sa uzavrela dohoda medzi Úniou a Tureckom o zastavení prílivu utečencov, ktorá by mohla byť historická. Premiér Viktor Orbán však otvoril otázku, o ktorej Brusel podľa neho mlčal.

Aj maďarské médiá o jeho vyhláseniach píšu tak, že ich premiér informáciu o tajných dodatkoch iba šípi. Podľa Orbána však dohody s Tureckom sú len zdaním úspešného riešenia.

Absurdná koalícia

V utorok ráno oficiálne hovoril o tom, že dohoda s Tureckom vytvorila absurdnú koalíciu, ktorá má za úlohu pozvať migrantov na európske územie, a že do tejto koalície patria rovnako európski lídri, ako aj pašeráci ľudí a obhajcovia práv.

Na stretnutí Rady maďarskej diaspóry v parlamente nepoužíval úplne nový slovník. Objavilo sa slovné spojenie bruselská pomsta či hovoril o boji, ktorý krajiny V4 vedú s Bruselom v téme utečeneckej krízy.

Podľa neho má Európa veľký problém. Premiér, ktorý ešte začiatkom roka hovoril o existencii neliberálnej demokracie vo svojej vlastnej krajine, obvinil Úniu z toho, že sa z nej demokracia stráca. Vyzval Brusel na zmenu politiky a dohodu s Tureckom zavrhol ako nefunkčnú. Upozornil na to, že najdôležitejšie je chrániť vonkajšie hranice Schengenu a na toto by sa mal sústrediť aj Brusel.

Ak chodí človek veľa do Bruselu, zastaví sa mu mozog,“ povedal expresívne pred zasadnutím rady a opäť zdôraznil, že sú kvóty neprijateľné, čím sa neoddelil od názorov ostatných krajín V4. Proti kvótam však použil nový, zatiaľ nepotvrdený argument.

Horúce zemiaky

Povinné kvóty sa budú podľa Orbána omieľať ako horúce zemiaky, a to pre dodatok k dohode, ktorý obsahujú rokovania s Tureckom a o ktorom má Brusel mlčať. Podľa Orbána ide o dohodu, ktorá sa uskutočnila ticho a všetkým za chrbtom, a že o detailoch sa v najbližších dňoch dozvie každý.

Malo by ísť o 400- až 500-tisíc utečencov zo Sýrie a o rozhodnutie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej privítať ich v Európe. Orbán hovorí, že ak raz títo ľudia do Európy prídu, budú sa musieť podľa kvót podeliť.

Podľa Orbána bude toto pre Európanov ešte veľmi škaredé prekvapenie, najmä preto, že Maďarsko v otázkach kvót nepovolí.

Maďarskí novinári hovoria, že rozhodnutie Orbána prezradiť tajné“ plány Bruselu sú krokom, vďaka ktorému si budú môcť v budúcnosti voliči Fidesz-u opäť povedať, že Orbán mal pravdu. Orbán tiež hovoril o intenzívnom tlaku, ktorému budú krajiny V4 čeliť v najbližších dňoch práve pre odmietavý prístup k systému prerozdeľovania.

Únia sa predvčerom s Tureckom dohodla, že výmenou za voľnejšiu vízovú politiku dostane Turecko príspevok vo výške troch miliárd eur, ktorý má využiť na zlepšenie podmienok pre migrantov v Turecku, lepšiu integráciu a na vybudovanie nových táborov.

Nie je totiž tajomstvom, že nevhodné podmienky sú jedným z vážnych dôvodov, pre ktoré utečenci a migranti opúšťajú turecké územie. Dnes žijú v Turecku asi dva milióny utečencov a všetky peniaze, ktoré Turecko od Únie dostane, by mali ísť na vytvorenie škôl, táborov a nových projektov na integráciu.

Utečenci totiž v Turecku často žijú na pokraji existencie, nemôžu si nájsť legálnu prácu, deti nemajú šancu študovať a veľakrát žijú na ulici. Slovensko chce k zlepšeniu týchto podmienok prispieť sumou 13 miliónov eur.

Angela Merkelová však o počte ďalších štyristotisíc utečencov v Berlíne hovorila, no povedala tiež, že závery dohody komisie o počte ďalších prijatých utečencov zverejnia 17. decembra.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Svet

Teraz najčítanejšie