Denník N

Útoky menia Francúzsko – pribudne špiónov, ubudne súkromia

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Opatrenia na boj proti terorizmu budú stáť 425 miliónov eur.

Francúzsky premiér Manuel Valls chce po útokoch na Charlie Hebdo a kóšer obchod posilniť bezpečnostné zložky a sústrediť sa na ľudí, čo sa vracajú z džihádu v zahraničí.

V priebehu troch rokov zamestná Francúzsko 2680 ľudí v bezpečnostných službách, viac ako tisícka z nich sa bude venovať prioritne zbieraniu informácií o podozrivých ľuďoch, aktivitách a komunikácii.

Vláda tiež pozastaví naplánované prepúšťanie v armáde. 7500 vojakov, ktorí mali prísť o prácu, teraz bude dohliadať na bezpečnosť v uliciach. Tieto a ďalšie opatrenia budú stáť 425 miliónov eur.

Môžu prísť aj o niektoré práva

Valls, ktorého spolu s prezidentom Francoisom Hollandom médiá chvália za to, ako zvládli najhoršie teroristické útoky v krajine za posledné desaťročia, tiež povedal, že bude treba riešiť Francúzov zapojených do džihádu. Odhaduje sa, že ich je okolo 1200.

Vláda navrhuje, aby tým, ktorým sa dokážu takéto aktivity, odobrali niektoré práva. Napríklad právo voliť, vykonávať verejný úrad alebo sa stať štátnym zamestnancom.

Francúzsko ešte v novembri minulého roka prijalo opatrenia, ktoré bránia hlavne mladým ľuďom vycestovať do zahraničia v prípade, že existovalo podozrenie, že chcú ísť bojovať s islamistami.

Má sa tiež zlepšiť komunikácia s moslimskou komunitou a do väzníc, ktoré sa často stávajú miestom radikalizácie, posielať umiernených duchovných.

Sloboda verzus  bezpečnosť

Nové opatrenia, hlavne týkajúce sa zberu dát, vyvolávajú otázky o ohrození práva na súkromie. Je to aj preto, že v Európskej únii sa ozvali hlasy volajúce po opatreniach pripomínajúcich americký Patriot Act. Zákon prijatý po 11. septembri dal spravodajským službám nevídané právomoci a jeho uplatňovanie bolo pomerne kontroverzné.

Isabelle Falque-Pierrotinová, ktorá šéfuje francúzskemu úradu na ochranu osobných údajov novinárom, povedala, že v prípade rozšírenia právomoci spravodajských služieb bude požadovať aj lepšiu ochranu osobných údajov.

Hoci Francúzsko trvá na tom, že nová realita neovplyvní jeho postoj k osobným slobodám, priznáva aj to, že bude musieť posilniť prevenciu a monitorovanie rizikových osôb.

V krátkom čase budú mať úrady právo požiadať internetové spoločnosti, aby zablokovali stránky propagujúce či oslavujúce terorizmus. Má sa uľahčiť aj proces vedúci k povoleniu odpočúvať telefonáty a získavanie informácií od firiem spravujúcich sociálne siete.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie