Denník N

Zmysel amerických volieb

Kapitol vo Washingtone. Foto - TASR/AP
Kapitol vo Washingtone. Foto – TASR/AP

Vo všeobecnosti bude väčšinou prevládať kontinuita, čiastočne preto, že politický systém USA poskytuje prezidentovi široký priestor pri vykonávaní zahraničnej politiky.

Autor je predsedom americkej Rady pre zahraničné vzťahy

Voľby uprostred funkčného obdobia prezidenta sa v Spojených štátoch konajú každé štyri roky a dva roky pred ďalšími prezidentskými voľbami. Hrá sa o jednu tretinu senátu, celú snemovňu reprezentantov, časť guvernérskych úradov a mnohé štátne a miestne úrady.

Neexistuje žiadne celonárodné hlasovanie, ale výsledky majú tendenciu odzrkadľovať, kde sa krajina nachádza, a interpretujú sa ako referendum o strane, ktorá je aktuálne pri moci (v tomto prípade o demokratoch na čele s prezidentom Joeom Bidenom). Hoci sa niektoré hlasy stále sčítavajú – a v niektorých prípadoch prepočítavajú –, rozhodne nie je priskoro na to, aby sme z volieb vyvodili nejaké závery.

Demokracia žije

Predovšetkým sa nepodarilo naplniť to, čo sa očakávalo, teda že pôjde o rozhodujúce hlasovanie o vyslovení nedôvery Bidenovi. Všeobecne sa očakávalo, že republikáni podajú lepší výkon. Strana pri moci v polovici volebného obdobia takmer vždy stráca pozície, pretože voliči sa snažia vyjadriť svoju frustráciu a hľadajú zmenu, a mnohé z problémov, ktoré dnes voličov ťažia (vrátane inflácie, kriminality a nelegálneho prisťahovalectva), mali mať za následok väčšie republikánske zisky. Ale obavy voličov z iných tém – od práva na potrat až po zdravie americkej demokracie – spolu s otázkami o spôsobilosti viacerých republikánskych kandidátov pôsobili v prospech demokratov.

Ako sa často stáva, zdá sa, že na zahraničnopolitických témach voličom veľmi nezáležalo. Napriek tomu, že v Európe zúri vojna a že USA poskytujú Ukrajine leví podiel pomoci, realita je taká, že keď je v konfliktných zónach len malý počet amerických vojakov, väčšinu voličov zaujímajú domáce záležitosti.

Napriek tomu tieto voľby budú mať určitý vplyv na zahraničnú politiku USA. Skutočnosť, že prebehli do veľkej miery pokojne a podľa plánu, by mala upokojiť priateľov Spojených štátov a frustrovať tých, ktorí dúfali, že sa budú opakovať protesty a násilie, ktoré nasledovali po prezidentských voľbách v roku 2020. Aspoň nateraz sa americká demokracia zachovala.

Čína? Ako zvyčajne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie