Denník N

Olympiáda bez Kipchogeho pre plošný trest za doping? Kenským bežcom hrozí podobný zákaz, aký dostali Rusi

V kenskom meste Iten. Foto N – Peter Kováč
V kenskom meste Iten. Foto N – Peter Kováč

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

kenským atlétom hrozí, že pre vysoký počet dopingových prípadov dostanú plošný zákaz súťaženia. V rozhovore pre agentúru AFP na to upozornil vysokopostavený funkcionár kenského atletického zväzu Barnabas Korir.

Podľa Korira môže byť trest udelený ešte tento rok, odsúhlasiť ho má strešná atletická organizácia Svetová atletika. Tá podobným spôsobom v roku 2015 pre rozsiahle dopingové podvody suspendovala atlétov z Ruska.

V prípade plošného trestu by tak teoreticky hrozilo, že napríklad Eliud Kipchoge nebude môcť štartovať na olympiáde v Paríži v roku 2024, kde má mať šancu ako prvý v histórii skompletizovať víťazný olympijský maratónsky hetrik.

Sám Kipchoge doping v rodnej krajine rezolútne odsúdil a označil ho za národnú „blamáž”. Mladým športovcom tiež pripomenul, že na ceste za úspechom neexistujú skratky.

V početnom zozname Keňanov, ktorí tento rok dostali trest za doping, sa pritom len nedávno objavil aj bežec, ktorý bol ešte tento rok Kipchogeho tréningovým partnerom a ako vodič mu pomáhal aj pri prekonaní dvoch hodín pri pamätnom maratóne vo Viedni.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu a pohybe, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Keď dnes navštívite kenské tréningové centrá na náhornej plošine nad mestom Eldoret, nájdete tam desiatky bežcov zo zahraničia, vrátane tých, ktorí sa do Kene presťahovali natrvalo. Väčšinou tam prišli s ambíciou zlepšiť sa v behu, neskôr sa tam usadili a založili si rodinu.

Jedným z prvých takýchto bežcov bol Holanďan Hugo van den Broek. Keňu navštívil už v roku 2000, zostať chcel na sedem týždňov, napokon sú z toho roky. Za manželkou Hildou, ktorú tam spoznal, sa natrvalo presťahoval v roku 2007.

Holanďan v januárovom rozhovore pre Denník N povedal, že keď prišiel do Afriky prvýkrát, pre miestnych bol senzáciou, keďže človeka s bielou farbou pleti mnohí dovtedy nevideli. Zároveň tým chcel upozorniť na fakt, ako veľmi sa mesto Eldoret a jeho okolie za dve dekády posunulo. Cudzinci sú samozrejmosťou, pribudli murované domy, autá a motorky, cesty z hliny vymenil asfalt.

Podľa Van den Broeka napreduje aj kenský beh, dodal však, že z pohľadu športu priniesli posledné roky aj zásadné negatívum – doping.

„Žiaľ, všimol som si aj nový trend. Veľa bežcov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Atletika

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie