Denník N

Viacero volebných obvodov umenší moc straníckych centrál

Ad.: Zrušme jeden volebný obvod a demokracia zakvitne

Autor je riaditeľ Literárneho informačného centra a člen PS

Výsledky nedávnych komunálnych a župných volieb so sebou priniesli aj opätovné volanie po zrušení jedného volebného obvodu v prípade parlamentných volieb, ktorý zaviedol Vladimír Mečiar ešte v roku 1997. Mečiarove pohnútky na zavedenie tohto systému neboli čisté a priniesli želaný efekt v podobe koncentrácie veľkého podielu moci v jeho rukách. Predseda SaS Richard Sulík nejde s trendom a volanie po zmene spochybňuje. Prečo?

Richard Sulík tvrdí, že hranice volebného obvodu by mali kopírovať hranice územia, ktoré volený orgán zastupuje a spravuje. A uvádza príklad: „Ak teda sú volení poslanci mestskej časti, mal by volebný obvod byť presne tá mestská časť. Ak ide o poslancov obce, tak je volebný obvod obec. Ak sú volení župní poslanci, mal by byť volebný obvod župa.“ Je to príklad zvláštny, lebo realita je iná. Pri voľbách do zastupiteľstiev miest, mestských častí alebo žúp sú územia týchto administratívnych celkov rozdelené do viacerých obvodov, ktorých obyvatelia volia spomedzi kandidátov v ich volebnom obvode. Nezodpovedá to teórii Richarda Sulíka o ideálnych hraniciach volebných obvodov, a na počudovanie proti tomu neprotestuje.

Keď by sa však tento systém, ktorý poznáme z komunálnych a župných volieb, mal preniesť do parlamentných volieb, predseda SaS bráni Mečiarovo dedičstvo. Prečo?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie